Ministrul Culturii Daniel Barbu va inaugura terminarea lucrărilor de restaurare de la Biserica Catolica Sfântul Nicolae, Sulina, județul Tulcea

Institutul Național al Patrimoniului, din subordinea Ministerului Culturii, este principala instituție care a gestionat si finanțat lucrările de reabilitare din cadrul Bisericii Catolice Sfântul Nicolae, din Sulina.

Vineri,31 Mai 2013, la Sulina, va avea loc o recepție unde vor fi prezenți dl. Daniel BARBU, Ministrul Culturii, dl. Alexandru MURARU, Director General al INP, reprezentanți ai INP, autorități locale, precum și membri ai societăților care au proiectat și realizat lucrările de reabilitare.

Începând cu anul 2009, Institutul Național al Patrimoniului a alocat fonduri în valoare de 3.385.038,53 lei , în vederea consolidării infrastructurii bisericii.

Astfel, în decursul a patru ani s-a reușit refacerea tencuielilor, protejarea pereților, refacerea balconului de la casa parohială, dezafectarea clădirilor parazitare, realizarea pardoselilor, treptelor si a trotuarelor, din dale de piatră, refacerea vitraliilor, precum si multe alte lucrări de reabilitare.

“Realizarea acestui proiect reprezintă un gest de solidaritate față de comunitatea catolică,de promovare si înțelegere a valorilor culturale, componente ale patrimoniului național. Construcția reprezintă un martor al vieții religioase din Sulina, o capodoperă a arhitecturii ecleziastice.

Institutul Național al Patrimoniului are, începând cu acest an,o strategie integrată de dezvoltare și promovare. Prezența ministrului, a domnului Daniel BARBU, este un semn de puternică susținere și apreciere pentru INP și pentru toți cei implicați în promovarea și conservarea patrimoniului național.” a declarat Alexandru MURARU, director general al Institutului Național al Patrimoniului.

Scurt Istoric – Biserica Catolica „Sfântul Nicolae” Sulina

Biserica catolică Sfântul Nicolae din oraşul Sulina, clădire de patrimoniu în care se află o pictură de Michelangelo Merisi da Caravaggio, a trecut prin reparaţii capitale, lucrările fiind finanţate de Ministerul Culturii.

Biserica catolică a fost restaurată pentru prima dată în 1931, potrivit datelor Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural. Atunci, probabil, a fost adăugată şi campanila care nu făcea parte din construcţia iniţială. Alături de pictura semnată de Michelangelo Merisi da Caravaggio, în lăcaşul de cult se mai află picturi vechi ai căror autori nu sunt cunoscuţi.

Biserica romano catolică este cea mai veche biserică din oraşul Sulina. Ea a fost sfinţită în anul 1863.

Istoric INP

Institutul Național al Patrimoniului este o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii. INP este condus de un director general, care este și președintele consiliului de administrație și care coordonează întreaga activitate a instituției. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanțează, prin acordarea de credite, obținute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituția are numeroase atribuții în privința protejării și promovării monumentelor istorice naționale și a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens și punctul de contact național UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În același timp, dezvoltă programe și proiecte naționale și europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice și editează numeroase lucrări și publicații periodice în domeniu.

INP realizează și pune în valoare baza națională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial și resursele informaționale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.

Prima instituție care a avut ca obiect evidența și cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta și-a schimbat denumirea, structura și arhitectura instituțională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist și după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca președinți personalități marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940), N. Ghika-Budești, Ștefan Balș, Arthur Verona, Horia Teodoru ș.a.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel