Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, spune că nu este corect să fie promovate ştiri false doar pentru a atrage mai mult atenţia şi se declară adeptul informaţiilor care să prezinte corect absolut orice ştire.
"Consider că fenomenul fake news a luat o mare amploare. Nu pot să vorbesc global pentru toată presa, dar sunt foarte multe trusturi media care practic promovează - şi nu este corect - fake news, indiferent de felul în care promovează aceste ştiri. Întotdeauna am fost adeptul informaţiilor corecte, întotdeauna am fost adeptul informaţiilor care să prezinte corect absolut orice ştire şi acest lucru o să îl susţin în continuare", a afirmat Breaz, joi, în deschiderea celei de a V-a ediţii a Conferinţei Media 2020, organizată de Radio România în parteneriat cu Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU). "Nu este corect să promovăm fake news, să promovăm ştiri false doar pentru a atrage mai mult atenţia celor care ne urmăresc şi care, practic, consumă, să spun aşa, aceste ştiri", a spus el.
Ministrul le-a vorbit participanţilor la eveniment şi despre Directiva drepturilor de autor.
"Este una dintre cele mai importante directive. Pe perioada preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene s-au promovat şi au fost închise două dosare foarte importante - directiva copyright şi directiva pe gaze. Această directivă (copyright - n.r.) a fost foarte bine primită în toate ţările UE. În momentul de faţă avem mai bine de un an şi jumătate ca fiecare ţară a UE s-o transpună în legislaţia proprie. În România avem grupurile de lucru care vor discuta despre modul cum va fi aplicată această directivă în legislaţia noastră. (...) Din punct de vedere al protecţiei drepturilor de autor, din punct de vedere al relaţiei celor care produc informaţii şi media, toată lumea va avea de câştigat şi vom avea ştiri de bună calitate, care vor fi transmise şi promovate pe toate canalele media", a susţinut ministrul.
El consideră că în era digitală "media va ajunge mult mai rapid cu informaţiile în casele oamenilor, pentru că modul în care sunt transmise informaţiile este mult mai rapid".
"Importat este - şi eu am încredere - că toate informaţiile ce vor fi transmise pe viitor vor fi corecte", a mai spus ministrul.
Breaz a făcut o paralelă între conferinţele "pe matematică şi cele pe media" şi a susţinut că întâlnirile profesioniştilor media sunt importante deoarece oferă şansa schimbului de opinii între specialişti. "De ce sunt importante? Pentru că sunt oameni care se ocupă, care lucrează în media, sunt oameni care trebuie să aibă conexiuni, astfel încât transferul de informaţii între diverse trusturi de presă, între diverse posturi de radio şi televiziune din întreaga lume să fie cât mai rapid, cât mai corect", a declarat Valer-Daniel Breaz.
Şi preşedintele-director general al SRR, Georgică Severin, a subliniat importanţa conferinţei de la Bucureşti.
Întrebat despre fenomenul fake news, Severin a declarat că "această informare prin reţelele de socializare nu numai că anihilează rolul media clasice în bună parte, dar creează alte probleme".
"Oamenii nu mai caută adevărul. Fiecare caută adevărul care îi convine şi pe care şi-l doreşte. El creează o bulă şi, dacă nu intri în bula şi, dacă vreţi, în Patul lui Procust al fiecărui doritor de informaţie, ajungi în situaţia în care refuză informaţia. (...) Înainte, ziarul, când venea, avea o putere şi o credibilitate. Acum, dimineaţa, omul nu mai caută ziarul, fie în format digital, fie pe hârtie. Avem o situaţie în care fiecare caută ce îi convine, intră în grupul care spune ideile care îi confirmă propriile idei şi în felul acesta intrăm într-un tăvălug, într-un bulgăre de zăpadă, în care se anulează profesionalismul media. (...) Atâta vreme cât nu mai cauţi informaţia, ci cauţi ceea ce îţi convine, nu ceea ce este adevărat, lucrurile se deprofesionalizează. Şi, din păcate, tot mai mulţi jurnalişti, inclusiv trusturi media, se orientează spre acest consumatorism extrem de nociv pentru ceea ce înseamnă profesionalismul oamenilor de media", a declarat Georgică Severin.
Cea de a cincea ediţie a Conferinţei Media 2020, cu tema "Crossing Borders in the Digital World", organizată în parteneriat cu Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), eveniment care reuneşte peste 40 de reprezentanţi ai celor mai importante organizaţii de media publică din Europa şi Asia-Pacific, se desfăşoară joi la Bucureşti.
Organizată de Radio România, reuniunea are printre invitaţi nume de prestigiu ale domeniului între care dr. Javad Mottaghi - secretar general al ABU, Graham Ellis - director BBC Radio, preşedinte al Comisiei Radio a EBU şi preşedinte Prix Italia, dr. Yan Bo - director adjunct CCTV, China, Claudio Cappon - secretar general al Co.Pe.AM - Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean, Giacomo Ghisani - director adjunct Radio Vaticana.
Sesiunile de dezbatere se vor focaliza asupra viitorului media publice în era digitală, a strategiilor de protejare a drepturilor de autor şi asupra combaterii fenomenului de fake news. De asemenea, printre subiectele abordate se vor afla: adaptarea radioului la noul context digital, tehnologia 5G, promovarea diversităţii culturale şi a memoriei colective între Est şi Vest prin folosirea noilor tehnologii digitale.
Devenită deja o tradiţie în dialogul media între Europa şi arealul Asia-Pacific, Conferinţa Media 2020, organizată din 2015 la iniţiativa Radio România, în parteneriat cu Asia-Pacific Broadcasting Union, s-a impus ca una dintre cele mai deschise şi constructive platforme de dialog în Europa şi Asia în plan mediatic. Conferinţa se desfăşoară anual, alternativ în România şi într-o ţară membră ABU din arealul Asia-Pacific. AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci