Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a solicitat, miercuri, Comisiei de Buget-Finanţe o discuție pe tema calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), după ce marţi a cerut în Consiliul Ecofin reevaluarea acestuia pe o perioadă de patru ani. Dicuția ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.
"Am cerut ieri (marţi - n.r.) la Ecofin, în numele României, reevaluarea calendarului pentru MTO pe o perioadă de 4 ani şi aş dori ca săptămâna viitoare să avem o întâlnire şi pe această temă pentru că în martie sau în aprilie, cel târziu în aprilie când vom avea solicitarea oficială către Comisia Europeană aş vrea să fie un sprijin şi o susţinere totală atât din partea Parlamentului şi Guvernului, a tuturor forţelor politice pentru că această reevaluare ar duce la creşterea alocării pentru investiţii în România în următorii 4 ani de zile şi cred că este un interes comun", s-a adresat Vâlcov Comisiei de Buget-Finanţe-Bănci, după ce aceasta a constatat lipsa de cvorum pentru şedinţă şi a amânat-o pentru săptămâna viitoare, potrivit Mediafax.
În şedinţa Comisiei trebuia să se discute despre conversia în lei a creditelor în franci elveţieni şi restructurarea împrumuturilor cu facilităţi fiscale.
Într-un comunicat transmis miercuri presei, după Ecofin, Vâlcov a declarat că cere Comisiei Europene să înceapă discuţiile cu statele membre pentru reevaluarea calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu.
Ce argumente aduce ministrul Vâlcov
Mulţumim Comisiei Europene pentru eforturile făcute pentru a elabora Comunicarea privind flexibilităţile Pactului, dar considerăm că sunt necesare discuţii viitoare privind anumite aspecte. Credem că doar consolidarea fiscală, fără a ţine cont de alţi factori şi specificităţi ale statelor membre nu reprezintă o politică adecvată", a spus el.
Ministrul a menţionat că toate statele membre trebuie să beneficieze de un tratament corect şi echitabil.
"Realitatea este că, în timp ce unele state au luat măsuri dure pentru a-şi reduce cheltuielile şi deficitele, acest lucru nu s-a întâmplat cu toate statele din Uniune Europeană. România trebuie să investească în infrastructură şi pentru acest obiectiv avem nevoie de spaţiu fiscal. Investiţiile în infrastructură de transport concomitent cu menţinerea unui obiectiv bugetar pe termen mediu ambiţios, va face ca România să poată atinge nivelul mediu european de km de autostradă raportată la suprafaţă în 50 de ani. De aceea este dificil pentru România să realizeze obiectivul bugetar pe termen mediu în anii următori. Consider că este mult mai corect să discutăm sincer despre situaţia în care ne aflăm decât să nu ne respectăm angajamentele aşa cum au facut alte state anul trecut. În ciuda discuţiilor ce au avut loc anul trecut la nivelul Ecofin, Comisia a refuzat să accepte o soluţie referitoare la cheltuielile suplimentare de apărare în cadrul discuţiilor referitoare la deficitul bugetar aferent anului curent, deşi avem o graniţă lungă cu Ucraina", a spus ministrul, în comunicat.
Ministrul Vâlcov a mai arătat că este nevoie de reevaluarea calendarului întrucât indicatorii economici şi evoluţiile specifice sunt diferite acum faţă de momentul în care a fost stabilit acest calendar.
Ce este MTO
"Medium-Term budgetary Objective" - MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) este un indicator calculat pentru fiecare stat membru în parte, definit prin copactul fiscal, care priveşte nivelul deficitului structural şi prin care Comisia Europeană încearcă să se asigure că deficitele publice nu vor mai depăşi pragul de 3% din PIB nici în condiţii de contracţie economică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu