Ministrul de Externe al Cehiei, demisie după ieșirea Partidului Piraților din coaliția de guvernare

FOTO: Freepik @asmodai666prophet666
FOTO: Freepik @asmodai666prophet666

Ministrul de Externe al Cehiei, Jan Lipavsky, a confirmat că își dă demisia din funcție. Coaliția de guvernare rămâne majoritară, dar fragilă în fața opoziției.

Citește și: Profeția lui Iohannis despre șansele coaliției PSD-PNL, după alegeri

Partidul Piraților, cel care dă ministrul de Externe al Cehiei, una dintre cele cinci formațiuni care alcătuiesc coaliția de guvernare de premierul ceh Petr Fiala, a anunțat că părăsește coaliția, care deși își păstrează majoritatea în Parlament, este una fragilă în fața opoziției conduse de fostul premier eurosceptic Andrej Babis, consemnează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

Decizia ieșirii din coaliție survine unui conflict personal între premier și liderul Partidului Piraților, ministrul dezvoltării Ivan Bartos. Premierul Petr Fiala i-a cerut marți președintelui Petr Pavel demiterea acestui ministru, solicitare pe care a motivat-o prin implementarea defectuoasă a unui sistem de emitere a autorizațiilor de construcție de către ministerul condus de Bartos.

Partidul Piraților este o formațiune progresistă de dreapta puternic pro-UE, din care s-a remarcat în special ministrul de Externe Jan Lipavsky, acesta fiind principala voce a poziției active a Republicii Cehe de susținere a Ucrainei în războiul cu Rusia. Aflat la New York la Adunarea Generală a ONU, Lipavsky a confirmat că va demisiona dacă partidul său părăsește guvernul.

Coaliția, ”majoritate” la limită

Deși Partidul Piraților are numai patru mandate de deputați, ieșirea acestuia de la guvernare lasă coaliția cu o majoritate de numai 104 din cele 200 de mandate în camera inferioară a Parlamentului.

Instalat la putere în urma alegerilor din 2021, guvernul lui Petr Fiala se află în scădere de popularitate pe fondul situației economice dificile și a criticilor legate de ajutorul militar destinat Ucrainei pe care electoratul ceh îl consideră prea substanțial.

Executivul se confruntă în același timp cu o opoziție puternică din partea formațiunii conservatoare ANO, condusă de fostul premier Andrej Babis, a cărei creștere de popularitate a fost confirmată la alegerile regionale desfășurate în week-end. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel