Ministrul de Externe finlandez și-a exprimat temerile și consideră că războiul s-ar putea extinde în Europa.
Arhitectura de securitate a Europei a fost afectată grav de invazia rusă în Ucraina, iar extinderea războiului este "o posibilitate", afirmă Pekka Haavisto, ministrul de Externe din Finlanda, ţară care, împreună cu Suedia, a decis aderarea la NATO din cauza noilor riscuri.
"Cred că este o nouă realitate. Cred în mod real că arhitectura europeană de securitate a fost afectată. Este o nouă situaţie, există un nou tip de Cortină de Fier între Rusia şi celelalte ţări. Şi sigur că provine de la agresiunea rusă împotriva vecinului ei Ucraina. Invazia rusă a modificat atmosfera în materie de securitate", a declarat Pekka Haavisto într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, citat de Mediafax.
Întrebat dacă se teme că există riscul extinderii războiului din Ucraina în Europa, ministrul finlandez de Externe a răspuns: "Sigur că aceasta este o posibilitate. De aceea este foarte important să susţinem Ucraina în acest moment".
Finlanda şi Suedia au decis să renunţe la statutul de neutralitate şi să solicite integrarea în Alianţa Nord-Atlantică de teama riscurilor generate de Rusia. NATO a invitat cele două ţări să devină membre. Protocoalele de aderare vor fi semnate marţi, după care vor trebui ratificate de parlamentele statelor membre NATO.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat joi, la finalul summitului NATO de la Madrid că Franța, națiunea-cadru a grupului de luptă al Alianței Nord-Atlantice în România, va instala o prezență pe termen lung în România, fiind vorba despre o brigadă de luptă care va putea fi activată de pe teritoriul francez în caz de nevoie și dislocată în România.
“Dacă războiul s-a întors în Europa, NATO nu este în război. Revenirea războiului în Europa a făcut necesară consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO”, a spus președintele francez, Emmanuel Macron.
“Am putut să confirm la acest summit dorința noastră de a consolida în continuare mecanismul nostru pentru a răspunde nevoilor aliaților noștri europeni în funcție de necesități, așa cum va fi cazul unei brigăzi în România și, prin urmare, ca și în cazul celorlalți aliați care sunt națiuni cadru pentru diferitele desfășurări, Franța a decis să își ia acest angajament față de România și față de toți aliații“, a precizat președintele Franței. Citește mai multe AICI.
Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a făcut presiuni pentru ca NATO să îşi extindă domeniul de aplicare pentru a contribui la abordarea ameninţărilor non-militare, cum ar fi "utilizarea politică a resurselor energetice şi imigraţia ilegală" în Africa.
"Ameninţările vin atât dinspre flancul sudic, cât şi dinspre flancul estic", a declarat el la o conferinţă de presă la Madrid.
Madridul este, de asemenea, preocupat de anarhia şi de mişcările islamiste violente din regiunea Sahel, un teritoriu vast care se întinde în sudul deşertului Sahara.
"Avem acest război în Europa, dar situaţia din Africa este cu adevărat îngrijorătoare", a declarat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, citată de Mediafax. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News