Ministrul de Externe al Ucrainei solicită României sistemul Patriot promis

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a făcut un apel pe 29 august către partenerii internațional, printre care se numără și țara noastră, să nu întârzie și să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană Patriot promise.

Până acum, Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din partea Germaniei și unul din partea SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale, potrivit Kyiv Independent.

„S-au făcut progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă”, a declarat Kuleba jurnaliștilor înainte de o întâlnire ministerială a UE la Bruxelles.

În luna iunie, SUA, România și Olanda au promis că vor livra câte un sistem suplimentar fiecare, dar până acum nu s-a făcut niciun anunț oficial cu privire la sosirea lor. „Unii se plâng de birocrație... alții susțin că există momente interne delicate în politica lor,” a spus Kuleba. „Noi plătim pentru aceste întârzieri cu pagube și pierderi de vieți omenești”, a mai adăugat el.

Bateriile promise „sunt acolo, sunt gata de livrare. Ce lipsește este doar aprobarea finală, unda verde pentru a face acest lucru,” a subliniat Kuleba.

Sistemele Patriot, extrem de avansate, au jucat un rol crucial în protejarea cerului ucrainean. Acestea sunt capabile să doboare chiar și cele mai avansate rachete balistice, cum ar fi Kinzhals. Patriot nu sunt singurele sisteme occidentale care compun scutul aerian al Ucrainei. Kievul a primit, de asemenea, sisteme IRIS-T, NASAMS, Hawk și SAMP/T.

Italia a promis să livreze un al doilea sistem SAMP/T, pe lângă cel deja furnizat împreună de Paris și Roma, iar Berlinul a promis să transfere încă patru sisteme IRIS-T de diferite raze de acțiune în cursul anului 2024. În timpul summitului NATO de la Washington din iulie, aliații au promis să livreze „zeci” de sisteme de apărare aeriană în lunile următoare.

Livrarea rapidă a sistemelor de apărare aeriană este cu atât mai importantă acum, având în vedere că Rusia a lansat pe 26 august cel mai mare atac aerian împotriva Ucrainei de la începutul războiului pe scară largă.

România donează un sistem Patriot Ucrainei în schimbul unui sistem echivalent din partea aliaților

România a decis să doneze un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, ca răspuns la deteriorarea semnificativă a situației de securitate din regiune, generată de atacurile constante și masive ale Rusiei asupra civililor și infrastructurii civile din Ucraina.

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din luna iunie, iar condiția impusă de România pentru această donație este ca aliații, în special Statele Unite, să furnizeze un „sistem similar sau echivalent” pentru a compensa pierderea.

„Având în vedere agravarea situației de securitate în Ucraina, care afectează și securitatea României, CSAT a hotărât donarea unui sistem Patriot Ucrainei. Această decizie a fost luată în strânsă coordonare cu aliații noștri, cu condiția continuării negocierilor pentru obținerea unui sistem similar sau echivalent, care să asigure protecția spațiului aerian național și să contribuie la modernizarea Armatei României. În plus, este necesară identificarea unei soluții temporare pentru a acoperi vulnerabilitatea operațională creată de această donație”, se arată într-o declarație oficială a CSAT.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, într-o conferință de presă la sediul NATO, importanța primirii unui nou sistem Patriot în schimb. „Dorința noastră este să primim un alt sistem Patriot pentru a compensa absența celui donat, nu neapărat imediat, dar într-un viitor relativ apropiat. Suntem încrezători că vom obține și sisteme care vor fi livrate mai repede și care vor asigura o mai bună supraveghere a spațiului aerian național”, a declarat Iohannis.

România a achiziționat 7 sisteme Patriot pentru suma de 4 miliarde de dolari, în cadrul unui contract cu Statele Unite. Până în prezent, au fost livrate 4 sisteme, iar restul de 3 sunt așteptate să ajungă în țară până în 2027.

Această mișcare strategică subliniază angajamentul României de a sprijini Ucraina în fața agresiunii rusești, menținând în același timp un nivel adecvat de protecție și modernizare pentru propria apărare națională, în conformitate cu standardele NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel