Alegerile parlamentare din luna aprilie, din Ungaria, au arătat că patria mamă poate conta pe membrii comunităţilor naţionale maghiare din afara graniţelor sale, iar asta este şi invers valabil, a afirmat, joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Cluj-Napoca.
În cadrul unei conferinţe de presă comună susţinută împreună cu Hunor Kelemen, preşedintele UDMR şi viceprim-ministrul României, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că, în Ungaria, la alegerile parlamentare, alianţa partidelor aflate la guvernare a obţinut un număr record de voturi ceea ce îi va conferi un număr record de reprezentanţi în noul parlament.
Politicianul a subliniat că decizia nu se referă numai la viitorul Ungariei, ci la întreaga naţiune, motiv pentru care au considerat important ca în acest viitor toţi membrii naţiunii să poată participa. Potrivit ministrului, acest lucru este firesc pentru acea parte a societăţii care are o gândire creştină, conservatoare şi gândeşte pentru naţiune, faţă de stânga care are o “poziţie diametral opusă” şi a dorit întotdeauna să îi excludă din deciziile comune pe maghiarii care trăiesc dincolo de graniţele Ungariei.
În acest context, Szijjártó a salutat faptul că un număr record de maghiari din afara Ungariei au participat la alegerile parlamentare. În total, au sosit 318 083 de voturi prin corespondenţă, dintre care 205 767 au fost trimise la misiunile consulare ale Ungariei din Cluj Napoca şi Miercurea Ciuc. Acesta a mai adăugat că peste 251 000 de persoane au votat cu Fidesz-KDNP.
“Alegerile au demonstrat, de asemenea, că patria mamă contează pe comunităţile naţionale maghiare de peste graniţe, iar la rândul lor, şi acestea pot conta pe patria mamă”, a declarat politicianul de la Budapesta mulţumindu-le celor implicaţi că “nu au dat crezare tentativelor josnice de provocare”, cum a fost şi cazul voturilor prin corespondenţă găsite la un deponeu ilegal de lângă Târgu Mureş.
Péter Szijjártó a explicat că este importantă participarea la recensământul care se desfăşoară în România şi i-a rugat pe maghiarii care trăiesc aici să îşi facă timp să completeze formularul şi să se declare maghiari.
Şeful diplomaţiei ungare a mai menţionat că este în interesul Ungariei să realizeze o colaborare cât mai bună cu România şi şi-a exprimat speranţa că relaţiile vor putea continua pe calea pe care au început-o, iar de acestea ar putea beneficia ambele părţi.
La întrebarea adresată de un jurnalist, ministrul a vorbit despre programele de dezvoltare economică transfrontaliere ale guvernului ungar considerându-le ca fiind de succes şi a afirmat că negocierile pe această temă sunt în curs de desfăşurare între Budapesta şi Bucureşti, astfel încât este probabil ca, în curând, să fie lansate noi apeluri de proiecte.
Referitor la faptul că Uniunea Europeană sprijină întărirea armatei ucrainene cu încă 500 de milioane de euro, Péter Szijjártó a declarat că Ungaria nu furnizează arme şi nici nu permite transportul de armament pe teritoriul său. Cu toate acestea, Ungaria nu împiedică sprijinul oferit de statele membre UE care au decis altfel. Ungaria le respectă această decizie.
“Ne aşteptăm la acelaşi respect din partea celorlalţi, să nu comenteze, să nu califice, să nu critice deciziile noastre”, a subliniat Péter Szijjártó.
Acesta a mai subliniat că, la alegeri, poporul ungar şi-a exprimat în mod clar voinţa de a nu implica Ungaria în războiul din vecini, iar guvernul ungar se angajează să pună în aplicare voinţa poporului.
În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energiei, ministrul a declarat că Ungaria este interesată să poată achiziţiona gaze naturale din cât mai multe surse posibile. Astfel, dacă în România începe exploatarea, Ungaria va fi bucuroasă să discute despre o eventuală achiziţie.
Potrivit lui Hunor Kelemen, marea majoritate a maghiarilor din Transilvania, care au votat pentru Fidesz-KDNP, a spus da politicilor naţionale din ultimii 12 ani ale Ungariei, bazate pe valori comune.
Acesta a mai subliniat că, în perioada următoare, un obiectiv important este consolidarea relaţiilor cu partidele de guvernământ din Ungaria şi îmbunătăţirea în continuare a relaţiilor dintre cele două ţări. “Interdependenţa şi solidaritatea sunt chiar mai importante ca niciodată”, a declarat Hunor Kelemen, conform Hirado.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu