Ministrul de externe spune că Germania știa despre riscurile energetice rusești: ”Și domnul Putin este într-o competiție”

Ministrul German de Externe, Annalena Baerbock
Ministrul German de Externe, Annalena Baerbock

Ministrul de externe Annalena Baerbock a declarat marți că politicienii germani știau despre pericolele creșterii dependenței energetice de Rusia după anexarea Crimeei din 2014 – și că acum plătesc prețul pentru ignorarea problemei.

„De fapt, noi, europenii, știm din 2014 cel târziu... că trebuie să devenim complet independenți de importurile rusești de combustibili fosili și a fost pusă în aplicare o strategie de diversificare a importurilor noastre de energie”, a spus Baerbock într-un discurs la Berlin la Dialogul Tranziției Energetice.

„Cu toate acestea, nu am abordat acest lucru, iar acest lucru se răzbună acum în cel mai brutal mod”, a adăugat ea.

Politicienii germani – în primul rând guvernul anterior al fostului cancelar Angela Merkel – au fost supuși unui control mai atent asupra dependenței problematice a țării de importurile rusești de energie, în vreme ce anii de poziționare geopolitică agresivă a președintelui rus Vladimir Putin au culminat cu un asalt la scară largă asupra Ucrainei.

Ministrul german al Economiei: „Politica energetică este întotdeauna o politică de putere”

Germania se află acum în dificultate în timp ce se luptă să echilibreze cererile de interzicere a importurilor de energie din Moscova cu potențialul ca o astfel de interdicție ar trebui să-și arunce propria economie în recesiune .

Ministrul Economiei și Climei, Robert Habeck, care la fel ca Baerbock este din Partidul Verzilor, care nu a făcut parte din guvernul anterior, a criticat dur deciziile trecute ale Berlinului.

„Politica energetică este întotdeauna o politică de putere, este întotdeauna o politică de interese, este întotdeauna o politică de securitate. Și dacă te uiți înapoi, aproape că nu poți înțelege cum am putea fi atât de orbi să trecem cu vederea asta”, a spus el la conferința de la Berlin.

În ciuda anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014 și a unui conflict armat influențat de Rusia în estul Ucrainei în anii următori, Germania și-a crescut dependența de importurile rusești de energie și a aprobat, de asemenea, construcția controversatului gazoduct Nord Stream 2, care va deveni Rusia-Germania. 

„Trebuie să recunoaștem că am acționat greșit în trecut”

„Știam, sau am fi putut ști, că nu a fost doar o prostie să plasăm toate cardurile noastre de politică de securitate într-o singură țară, dar că nici nu era o idee inteligentă să le punem în acea țară anume”, a spus Habeck. 

Politicienii verzi au criticat puternica dependență a Germaniei de importurile de energie din Rusia, precum și de conducta Nord Stream 2, parțial legată de poziția lor politică de promovare a surselor regenerabile precum energia eoliană sau solară ca soluție alternativă la combustibilii fosili.

În timpul campaniei electorale din Germania de anul trecut, în care Baerbock a candidat ca cancelar al Partidului Verzilor, ea a fost singura candidată care a avertizat deschis despre intențiile geopolitice ale Rusiei și despre conexiunile energetice supărătoare.

„Dacă vrei cu adevărat să conduci o țară și o Europă, atunci trebuie să te uiți puțin înainte și să spui: ce se va întâmpla în viitor? Și domnul Putin este într-o competiție, nu doar cu Ucraina pe care vrea să o destabilizeze, dar și cu noi, europenii”, a spus Ministrul de Externe Annalena Baerbock într-o dezbatere TV vara trecută, potrivit Politico.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel