Autovehiculele încărcate cu lemne vor fi urmărite prin GPS, prin dezvoltarea programului SUMAL, în colaborare cu STS, a declarat, vineri, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.
'Nu ascund faptul că noi dezvoltăm în continuare SUMAL-ul (sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase - n.r.), prin STS, şi, într-un termen foarte scurt, o să creăm posibilitatea ca să urmărim prin GPS fiecare autovehicul încărcat cu masă lemnoasă, pentru că, (...), în paralel sau în acelaşi timp cu deblocarea sectorului silvic, vom găsi sau facem sau luăm măsuri de înăsprire a urmăririi trasabilităţii masei lemnoase', a declarat ministrul.
Simulări
Ioan Deneş a menţionat că în acest an se va lucra la respectivul program, urmând ca, în prima jumătate a anului viitor, să fie făcute simulări. Dacă simularea arată că este eficientă urmărirea prin GPS, atunci noul program va intra în funcţiune în partea a doua a anului 2019, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte problema defrişărilor, sunt două abordări diferite, respectiv până în 2014 şi după 2014, când s-au dezvoltat SUMAL-ul, care urmăreşte trasabilitatea masei lemnoase, din momentul în care se adjudecă pe exploatare şi până la momentul în care intră într-o societate comercială, şi aplicaţia Inspectorul Pădurii. Ministrul Deneş susţine că tăierile ilegale din pădurile României s-au diminuat, dar că niciodată acest lucru nu va putea fi eliminat în întregime. 'Niciodată, cu toate că ne-am dori acest lucru, nu vom putea elimina total această obişnuinţă, acest nărav de a eluda prevederile legislative. Dar, repet, prin aceste dezvoltări de programe, încercăm să diminuăm cât mai mult posibil aceste tăieri şi transport ilegal', a conchis Ioan Deneş, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News