Mai mulţi operatori de plajă au fost sancţionaţi cu 21 de amenzi în valoare totală de 120.000 de lei, se arată într-un comunicat remis vineri de Ministerul Apelor şi Pădurilor, în timpul unei inspecţii a ministrului Ioan Deneş pe plajele din sudul litoralului de la Marea Neagră.
"De la 1 mai până în prezent, au fost verificate sectoarele de plajă care fac obiectul contractelor de închiriere şi au fost încheiate 223 de procese verbale", precizează sursa citată.
Echipe formate din inspectori din cadrul Administraţiei Naţionale 'Apele Române' (ANAR) şi Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABA-DL) verifică, începând cu data de 16 iunie, modului de exploatare a sectoarelor de plajă, acţiunile urmând să se încheie pe data de 25 august 2019.
'Principalele obiective pe care inspectorii le verifică sunt: starea de salubrizare şi igienizare a sectoarelor de plajă; asigurarea unui număr suficient de recipiente destinate colectării deşeurilor; încadrarea dotărilor/construcţiilor în prevederile PUZ privind amenajarea plajelor; respectarea zonei de intervenţie, fâşia cu lăţimea de 5 metri de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă', se arată în comunicatul Ministerului Apelor.
Pentru nerespectarea măsurilor impuse şi a solicitărilor legale, operatorii de plajă sunt sancţionaţi conform prevederilor legale, iar în cazul unor abateri grave se pot rezilia contractele încheiate. Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, ministrul Turismului, Bogdan Trif, însoţiţi de directorul general al ANAR, Victor Sandu, directorul ABA-DL, Hristu Uzun, de comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Popa, precum şi de alţi inspectori din cadrul ABA-DL, Garda de Mediu şi turism au început vineri o acţiune de control pe litoralul Mării Negre.
În acest context, a fost semnat un plan de acţiune, care se desfăşoară în perioada 21 iunie - 15 iulie, stabilindu-se următoarele obiective de control: verificarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind utilizarea plajei Mării Negre, salubrizarea plajelor şi a gestiunii deşeurilor generate în urma activităţilor desfăşurate, legalitatea construcţiilor, starea reţelelor de apă/canal. De asemenea, se urmăreşte starea de salubritate a localităţilor, dar şi activitatea operatorilor economici/ a persoanelor fizice care desfăşoară activităţi de agrement nautic.
Totodată, s-au stabilit măsurile legale care urmează a fi luate în cazul nerespectării prevederilor legale. Vineri, în prima zi de aplicare a planului de acţiune, în prezenţa celor doi demnitari a avut loc o primă inspecţie, care a început în nordul litoralului, cu plajele din Năvodari, şi a continuat cu Mamaia, Constanţa şi Eforie.
'În urma acţiunii de control, s-a constatat că operatorii economici, în cea mai mare parte, respectau prevederile contractuale în ceea ce priveşte păstrarea culoarului de minim 5 metri între linia apei şi şezlonguri, precum şi respectarea prevederii care impune ca 30% din suprafaţa de plajă închiriată să fie zonă destinată turiştilor care preferă să facă plajă pe cearceafuri. Singurele deficienţe constatate au fost cele legate de lipsa coşurilor de gunoi, în cazul a doi dintre operatori. Aceştia au primit un avertisment şi termen de conformare de 24 de ore, iar în cazul în care nu vor instala pubelele, vor fi amendaţi', se arată în comunicatul Ministerului Apelor şi Pădurilor.
Potrivit sursei, ministrul Apelor a discutat cu mai mulţi turişti, iar aceştia au apreciat că modul în care arată plajele oferă condiţii bune pentru petrecerea timpului liber la malul mării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News