Producatorii români acuză Ministerul Economiei, care ar fi trebuit să se ocupe de participarea lor la Târgul alimentar de la Paris, ca i-a lăsat fără stand.
”Cazul târgului de la SIAL Paris, unde România a fost umilită de funcționarii Ministerului Economiei, este o picătură din oceanul de incompetență și superficialitate al tehnocraților din conducerea respectivului minister, care au destabilizat Programul de promovare a exporturilor (PPE) pe acest an, motiv pentru care în numele patronatelor și asociațiilor profesionale solicităm Primului-Ministru să demită conducerea Ministerului Economiei. Totodată, solicităm intervenția organelor de cercetare penală pentru anchetarea celor care au sabotat derularea PPE”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliul de Export al României.
Consiliul Mihai Ionescu, președinte executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România, spune că Ministerul de economie nu a făcut suficiente eforturi pentru ”derularea corespunzătoare a PPE”.
”Deși există un interes major din partea firmelor exportatoare să participe la târgurile și misiunile economice externe pentru promovarea ofertelor de export, deși în bugetul de stat s-au alocat sumele necesare pentru finanțarea lor, reprezentanții Miniterului Economiei și ai Autorității Naționale pentru Achiziții Publice nu au reușit din luna mai (când a apărut noua lege a achizițiilor) până în prezent să identifice soluțiile necesare pentru derularea corespunzătoare a PPE, fiind ratate aproape 50% din acțiunile externe de promovare”, spune acesta.
Firmele riscă falimentul
Sursa citată mai spune că firmele riscp falimentul, iar oamenii pot rămâne fără loc de muncă.
”Din cauza indolenței/lipsei de profesionalism/superficialității demnitarilor ministeriali, imaginea României este grav afectată pe plan extern, iar firmele care nu mai pot participa la târguri rămân fără comenzi, fiind obligate să trimită angajații în șomaj, riscând falimentul.
Aceiași demnitari tehnocrați din conducerea Ministerului Economiei au reușit și alte două contra-performanțe: să destabilizeze funcționarea Departamentului de Comerț Exterior (prin desființarea sa în urmă cu o lună) și blocarea rețelei de consilieri economici externi ai României (plecările la posturile respective fiind sistate de la instalarea noii echipe ministeriale)”, se mai arată în comunicatul de presă.
Chef Adrian Hădean sare la gâtul ministerului
Cunoscutul chef Adrian Hădean acuză că ministerul, care a organizat prezenţa producătorilor la Târgul alimentar de la Paris, i-a lăsat de izbelişte. Concret, deşi producătorii au dat bani ministerului pentru prezenţa la salon , când au ajuns în capitala Franţei, nu aveau niciun stand amenajat, informează B1 TV.
Peste 40 de producători români au văzut o şansă de a-şi promova produsele în cadrul târgului de mâncare de la Paris. Iar pentru asta au cotizat câte 1.500 de euro la ministerul Economiei care ar fi trebuit să le asigure toate condiţiile. Din păcate, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. În loc de standuri au găsit nişte pereţi de beton.
"Organizarea acestui târg sau pavilion românesc ar fi trebuit să fie în sarcina unei firme. O firmă care a participat la o licitație drept unică firmă și care a câștiagat. Atâta doar că de la ministerul Economiei nu a fost nimeni la celălalt capăt să și plătească pentru ce s-a angajat firma asta că face. O firmă care a ajuns aici, la Paris, cu marfa în camion, a stat cu ea două zile în parcare și dacă a văzut că nu plătește nimeni s-a cărat. Și atunci, producătorii români (...) au încercat să se descurce singuri pentru că s-au trezit pe betonul gol (...) Așa că nu avem stand al României la Paris, avem câteva standuri mici și mizere, împrăștiate prin tot târgul", a povestit Adrian Hădean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu