INTERVIU DCNEWS LIVE. Ministrul Economiei, Constantin Niță, a vorbit, în cadrul interviului DCNEWS LIVE, de joi, despre explorarea și exploatarea gazelor de șist și relațiile cu firme precum Chevron.
"În general, am o relație bună cu mediul de afaceri, nu numai din România, dar și cu mediul de afaceri străin care acționează în România și întotdeauna am pus mai presus interesele României, legitime, având în vedere resursele pe care România le are în acest domeniu și, în limitele legale, am sprijinit aceste companii, fie că s-a numit Exxon, fie că s-a numit Chevron, Repsol sau Lukoil, toate aceste companii cu care eu am avut discuții sau colaborări. Sunt companii mari pe care trebuie să le tratăm cu respectul necesar și sunt companii care pot să investească în România sume foarte mari de bani, ceea ce se întâmplă, și în Marea Neagră, și în ceea ce privește gazele de șist, dar, sigur, întâi avem obligația să vedem dacă avem aceste gaze de șist și apoi să vedem ce facem cu ele, pentru că în Polonia s-au explorat multe terenuri și s-a constatat că nu există gaze de șist. Se poate să avem aceeași surpriză în România. Ne impacientăm și clamăm că nu respectăm condițiile de mediu, că nu respectăm opiniile cetățenilor înainte de a vedea dacă avem sau nu aceste resurse. Întâi, trebuie să lăsăm companiile să ne spună dacă aceste resurse sunt și apoi să vedem ce facem cu ele", a spus ministrul Economiei.
"Nimeni nu s-a exprimat clar și nu avem date certe că aceste gaze ar exista în România. Presupunem că ar exista. Când vom fi siguri că există atunci putem să ne facem o strategie de exploatare și neexploatare a acesteia", a adăugat ministrul Economiei, Constantin Niță.
VEZI și: Ministrul Economiei, Constantin Niță, la interviurile DC News. Pune-i întrebări
"Cei de la Chevron, în cadrul licenței pe care o au, vor trebui să ne spună foarte clar dacă există gaze de șist. Dacă există, trebuie să vedem dacă le exploatăm sau nu. Va trebui să modicăm sistemul de redevențe, legea ca atare, care sunt observațiile pe care le-am avea cu privire la gazele de șist din Marea Neagră, cu privire la cele de pe uscat, nu poți să pui aceleași condiții. Sunt diferențe care vor trebui să fie analizate și puse într-un act normativ viitor", a subliniat Constantin Niță.
"Dacă americanii exploatează asemenea resurse, fără să aibă probleme cu mediul- din contră, acolo se constată o revigorare economică, creșterea locurilor de muncă- nu văd de ce la noi ar fi altfel"
Ministrul Economiei a adăugat că "În Pennsylvania sunt 8.000 de sonde pentru exploatarea gazelor de șist și gradul de difilcutate, în care au fost probleme, a fost de 2%. Dacă americanii exploatează asemenea resurse, fără să aibă probleme cu mediul- din contră, acolo se constată o revigorare economică, creșterea locurilor de muncă- nu văd de ce la noi ar fi altfel. Sigur, sunt alte condiții, alte opinii, dar în ceea ce privește autorizațiile de mediu, nu au impact... În general sunt pentru exploatarea tuturor resurselor în interesul cetățenilor României".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci