Ministrul egiptean de externe: "Nu există niciun fel de pregătire" pentru afluxul de civili palestinieni la frontieră

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Ministrul egiptean de externe a negat informațiile potrivit cărora țara sa se pregătește pentru un aflux de refugiați în timp ce palestinienii din Rafah se confruntă cu o așteptată ofensivă terestră israeliană.

Mai mult de un milion de persoane care se adăpostesc în jurul orașului Rafah din sudul Gazei, la granița cu Egiptul, se pregătesc pentru o operațiune a armatei israeliene, fără a mai avea unde să fugă în interiorul teritoriului asediat.

Imagini din satelit realizate joia trecută au arătat construcții în curs de desfășurare de-a lungul graniței dintre Egipt și Gaza, ceea ce a dus la sugestii că Egiptul se pregătește să accepte civili palestinieni.

Imagini care se presupune că ar fi de la fața locului au fost postate de Fundația Sinai pentru Drepturile Omului, care, într-o postare pe X, a citat oficiali egipteni ce spuneau că se pregătesc corturi și că zona ar putea servi drept tabără pentru a 100.000 de refugiați.

Dar ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry a declarat pentru Yalda Hakim de la Sky News că nu a existat "nicio pregătire" pentru un aflux de palestinieni și că  acele construcții care se văd în imagini sunt lucrări obișnuite de întreținere a frontierei.

Shoukry a declarat: "Nu, nu pregătim nimic pe partea noastră de frontieră. Tot ceea ce se întâmplă este întreținerea obișnuită a frontierei noastre și a fortificațiilor noastre de frontieră. Nu are nicio legătură cu furnizarea de tabere sau adăposturi."

"Oferim o mare cantitate de asistență umanitară și corturi pentru palestinienii care nu au niciun adăpost și în zone care sperăm că vor fi imune la activitatea militară", a mai spus acesta.

"Nu există niciun fel de pregătire legată de afluxul oricărui civil din Gaza pe teritoriul egiptean", a completat Shoukry. 

Ministrul de externe a adăugat că Egiptul a menținut în mod regulat frontiera timp de "ani și ani" și că orice sugestie că ar exista mai multe lucrări este "o exagerare".

"Nu vom accepta lichidarea cauzei palestiniene prin îndepărtarea palestinienilor de pe teritoriul lor, de pe pământurile lor, și prin crearea de noi condiții de strămutare"

El a declarat că Egiptul va continua să furnizeze camioane umanitare palestinienilor de cealaltă parte a frontierei.

Întrebat dacă ideea unui aflux de refugiați palestinieni reprezintă o "linie roșie" pentru el, Shoukry a spus: "Absolut. Sunt pregătit să lovesc acest aspect la cel mai înalt nivel. Aceasta nu este o circumstanță acceptabilă".

"Nu vom accepta lichidarea cauzei palestiniene prin îndepărtarea palestinienilor de pe teritoriul lor, de pe pământurile lor, și prin crearea de noi condiții de strămutare", afirmă Shoukry.

Ministrul britanic de externe, Lord Cameron, a declarat că Marea Britanie este "foarte îngrijorată" de situația din Rafah și a cerut Israelului "să se oprească și să se gândească serios" înainte de a întreprinde noi acțiuni, în timp ce președintele american Joe Biden a declarat că este nevoie de un "plan credibil" pentru a proteja civilii înainte de ofensivă.

Forțele israeliene au efectuat joi un raid la spitalul Nasser din Khan Younis și au declarat că au arestat 100 de suspecți în incinta spitalului, au ucis oameni înarmați în apropierea spitalului și au găsit arme în interiorul acestuia.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că aproximativ 10.000 de persoane au căutat adăpost la spital la începutul acestei săptămâni, dar mulți au plecat fie în așteptarea raidului israelian, fie din cauza ordinelor israeliene de evacuare, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel