Ministrul Eugen Teodorovici: cum influențează decizia CCR absorbția de fonduri europene

eugen
eugen

Decizia CCR ar putea duce la amânarea regionalizării, până în momentul în care poate fi coborât cvorumul pentru noua Constituție. Ca urmare, este tot mai puțin probabil ca regionalizarea să fie făcută în acest an. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat pentru DeCe News că decizia CCR nu va avea impact în ceea ce privește atragerea fondurilor comunitare. Estimarea este surpinzătoare, având în vedere că regionalizarea, după model polonez, era privită ca o soluție pentru creșterea nivelului de absorbție a fondurilor europene.

”Eventuala amânare a regionalizării nu ne afectează, din punct de vedere al sumelor atrase, a explicat ministrul Teodorovici. Când se va finaliza acest demers, vom avea pregătite structuri regionale care să preia unele dintre atribuțiile structurilor centrale. Până atunci, activăm alte mecanisme de eficientizare a absorbției”.

Regiunile ar fi avut o forță financiară mai mare, putând susține proiecte ample. Cum pot funcționa mai eficient județele?

”Nici acum nu se implementează proiecte de anvergură regională doar la nivel județean.  Există asociații de operatori la nivel județean, acționând într-o regiune de dezvoltare, să zicem. Aceste asociații implementează proiectul, la nivel regional, iar fiecare județ asigură partea de cofinanțare ce îi revine. Vom elimina, însă, structurile care nu își justifică existența și procedurile nenecesare, ceea ce va crește viteza derulării proiectelor și absorbția, așa cum s-a întâmplat în Polonia”.

Polonia nu a făcut întâi regionalizarea?

”Avem aceeași abordare, prin Agențiile Regionale de Dezvoltare. Folosim instituțiile existente, le simplificăm și, cum spuneam, renunțăm la structurile inutile.  Vorbim de două dimensiuni. În primul rând,  sistemul de management și de control al proiectelor, care poate funcționa pe regiuni, fără modificări constituționale și care poate asigura creșterea eficienței. Al doilea aspect ține de programare, de stabilirea priorităților, pe care în acest moment o fac structurile centrale. Aici ar fi bine să apară regiunile, ca să apropiem decizia de cetățean. Să-și stabilească fiecare regiune prioritățile, ce are nevoie, ce îi este specific”.

 Care va fi rolul statului?

”Statul stabilește direcția, liniile mari, dar de la un punct, regiunile decid ce să finanțeze. Dacă ar avea personalitate juridică, dacă ar fi reglementată de Constituție, regiunea ar avea putere de decizie. Înființarea regiunilor vizează mutarea deciziei spre cetățeni, nu neapărat  atragerea de fonduri europene, care poate crește și pe strucutrile existente”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel