Ministrul Fondurilor Europene: 8.715 start-up-uri au fost create prin scheme de antreprenoriat din fonduri europene

Prin programele Diaspora Start-up, România Start-up Plus şi Start-Up Nation au fost create 8.715 de firme care au beneficiat de fonduri europene, a afirmat, joi, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Am făcut o analiză pe ceea ce avem astăzi, august 2019, ca firme, start-up-uri nou create din bani europeni, din scheme de antreprenoriat din bani europeni. Am cumulat Diaspora Start-up cu România Start-up Plus şi cu o componentă de proiecte care au făcut parte din Start-Up Nation, programul naţional, dar care au ajuns să fie rambursate sau decontate din bani europeni, e vorba de ediţia 2017, şi o să vă arătăm câteva cifre...Prima cifră: 8.715 start-up-uri create prin scheme de antreprenoriat din fonduri europene, în speţă POCU, până astăzi", a declarat Roxana Mînzatu.

Ea a spus că situaţia este dinamică, în sensul că şi în prezent se mai înfiinţează start-up-uri cu fonduri europene. 

Conform datelor prezentate în cadrul conferinţei, în 173 de firme realizate prin programul Start-up Plus s-a investit peste 482 milioane de euro, din care 346 milioane de euro reprezintă subvenţii pentru înfiinţarea start-up-urilor. În cazul Diaspora Start-up, au fost semnate 32 de contracte de finanţare în valoare de 75,35 milioane de euro, din care 38,2 milioane de euro sunt subvenţii pentru înfiinţare. Prin Start-up Nation au fost create 1.631 de firme care au solicitat rambursare prin POCU. 

Potrivit datelor centralizate, la nivel naţional, top 5 după domeniul de activitate în care activează cele mai multe start-up-uri este condus de cel al activităţilor recreative şi distractive (cod CAEN 9329). Roxana Mînzatu a explicat că este vorba de locuri de joacă pentru copii, firme care închiriază echipamente de agrement sau companii care se ocupă de organizarea de evenimente recreative şi distractive. Pe locul 2 în top se situează domeniul "întreţinere şi reparare autovehicule", pe locul 3 - activităţi fotografice, pe locul 4 - restaurantele şi pe locul 5 - coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare. 

Ea a spus că Guvernul României, cel puţin din 2017 şi până în prezent, a avut o politică extrem de ambiţioasă şi curajoasă de sprijinire a start-up-urilor, atât cu bani europeni cât şi cu bani de la bugetul de stat, fiind o perioadă fără precedent din punct de vedere a oportunităţilor de finanţare pe care românii le-au avut la dispoziţie ca să-şi creeze o afacere accesând finanţare nerambursabilă. 

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a organizat joi o conferinţă de presă în care a prezentat situaţia centralizată a start-up-urilor finanţate din fonduri nerambursabile în actuala perioadă de programare, cu precădere prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel