Ministrul francez al Afacerilor Interne, Gerald Darmanin, consideră necesară intensificarea sprijinului pe care ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să îl acordare Ucrainei, dar şi statelor limitrofe, printre care şi România.
Ministrul francez al Afacerilor Interne, Gerald Darmanin, consideră necesară intensificarea sprijinului pe care ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să îl acordare Ucrainei, dar şi statelor limitrofe, printre care şi România.
El a declarat, vineri, în timpul unei vizite efectuate în Punctul Trecere a Frontierei Siret, că va convoca, în şedinţă extraordinară, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene pentru a adopta un set de măsuri care vizeze acordarea unui ajutor mai mare Ucrainei şi ţărilor vecine.
'Am declanşat procedura de coordonare umanitară care permite sosirea a tone şi tone de medicamente, îmbrăcăminte şi hrană. Am accelerat astfel sprijinul umanitar şi am declanşat mecanismul de protecţie temporară care permite cetăţenilor ucraineni să fie protejaţi pe tot continentul european. Toate persoanele vor avea acces la îngrijire medicală, la şcolarizarea copiilor, autorizare pentru a munci şi la asigurări sociale. Trebuie să ajutăm mai mult ţările limitrofe, precum România. De aceea voi convoca încă în Consiliu JAI extraordinar, pentru ca toate statele europene să poate să ajute', a afirmat Gerald Darmanin.
Totodată, oficialul francez a apreciat 'efortul incredibil pe care poporul român îl face' şi a mulţumit societăţii civile implicate în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi omologul său francez, Gerald Darmanin, au efectuat, vineri, o vizită în Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret, dar şi în tabăra mobilă de refugiaţi ucraineni amenajată în oraşul Siret din judeţul Suceava.
VEZI ȘI: Stoltenberg: NATO nu vrea un război deschis cu Rusia
NATO nu îşi doreşte un 'război deschis cu Rusia', a declarat vineri pentru AFP secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, la Antalya, în sudul Turciei.
'Avem responsabilitatea de a împiedica extinderea acestui conflict (între Rusia şi Ucraina - n.r.) dincolo de frontierele Ucrainei şi ca el să devină un război deschis între Rusia şi NATO', a spus el în marja Forumului Diplomatic organizat de preşedinţia turcă.
Stoltenberg a justificat astfel refuzul Alianţei Nord-Atlantice de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a proteja populaţia de bombardamentele ruse.
O astfel de măsură 'ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruseşti', iar asta 'ne-ar duce aproape sigur la un război deschis', a spus el.
Într-o declaraţie separată pentru Reuters, Stoltenberg a afirmat că crearea de coridoare umanitare în Ucraina pentru evacuare şi ajutor este 'minimul' ce poate fi făcut acum, adăugând că este important că miniştrii de externe rus şi ucrainean s-au întâlnit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu