Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, însoţit de Şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), viceamiral dr. Alexandru Mîrşu, a participat, miercuri, la tradiţionala ceremonie militară şi religioasă de comemorare a eroilor marinari organizată la monumentul Crucea Marinarilor de pe faleza din Constanţa.
În cadrul evenimentului, ce a debutat pe faleza Cazinoului din Constanţa, la monumentul Crucea Marinarilor, prin intonarea Imnului de stat şi defilarea gărzii de onoare, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a săvârşit o slujbă de pomenire în memoria navigatorilor eroi ai Marinei Militare şi Comerciale ce şi-au jertfit viaţa sub pavilionul naţional aflaţi în misiune pe mare.
După slujba de pomenire, cei prezenţi au depus coroane şi jerbe de flori la monument.
În cea de-a doua parte a evenimentului, pe esplanada Comandamentului Flotei, de pe faleza din Constanţa, ministrul Gabriel Leş a asistat la ceremonia de acordare a unor distincţii şi medalii către 70 de cadre militare, angajaţi civili şi organizaţii neguvernamentale, din partea Statului Major al Forţelor Navale.
Referindu-se la acest eveniment, şeful SMFN, viceamiralul Alexandru Mîrşu, a afirmat în cuvântul de salut că acesta este un moment de afirmare a recunoştinţei faţă de camarazii de arme din Marina Militară.
Ziua de 14 august a intrat în tradiţie pentru noi, marinarii militari, ca Ziua Recunoştinţei, ziua în care-i cinstim pe cei care şi-au arătat de-a lungul timpului dragostea şi dăruirea pentru binele şi propăşirea Marinei Române. Astăzi, în spiritul tradiţiei poporului român, îi comemorăm pe cei care nu mai sunt, dar care prin faptele lor de vitejie şi sacrificiul suprem făcut pe mare, pe Dunăre sau pe uscat au scris istorie şi au rămas pururi în memoria marinarilor. Totodată, aşa cum în societatea românească familia este celula de bază, echipajul este celula de bază a Forţelor Navale Române, iar munca în echipă şi coeziunea echipajului sunt valori fundamentale pentru familia marinarilor militari. Să nu uităm deci să-i evidenţiem şi să-i apreciem pe cei care prin acţiunile şi rezultatele lor deosebite au contribuit la ridicarea ştachetei calităţii şi la creşterea prestigiului Marinei Române. Decoraţiile şi distincţiile pe care le primesc astăzi aceştia reprezintă recunoaşterea oficială a meritelor lor şi constituie un motiv de mândrie pentru familiile din care fac parte, a afirmat viceamiralul Mîrşu.
Ceremonii similare, organizate de SMFN pentru a aduce în atenţie faptele de vitejie ale marinarilor ce au luptat, pe Dunăre şi pe mare, în Războiul de Independenţă, în cele două Războaie Mondiale, precum şi sacrificiul suprem pe care marinarii l-au făcut de-a lungul timpului s-au desfăşurat, miercuri, şi la Mangalia, la Monumentul Marinarului Erou, şi la Tulcea, la Cimitirul Eroilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu