Europa mai are un drum lung de parcurs pentru a rezolva criza datoriilor suverane, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, notând că este esenţial ca Italia să îşi facă temele şi să aplice reformele promise.
Schaeuble a arătat că liderii europeni au făcut un pas important la summit-ul din această săptămână, dar că vor mai avea loc multe reuniuni pe această temă.
"Mai avem un drum lung până la rezolvarea tuturor problemelor, dar şansele de a avea succes au crescut faţă de săptămâna trecută", a declarat Schaeuble pentru revista Spiegel.
Întrebat dacă Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESF) va fi suficientă pentru o posibilă salvare a Italiei, Schaeuble a spus că întrebarea este irelevantă şi că această ţară trebuie să îşi facă temele, să aplice reforme pentru reducerea deficitului bugetar şi să stimuleze creşterea economică.
Italia, a treia mare economie din zona euro, este din nou în centrul crizei datoriilor, ca urmare a temerilor în creştere că FESF nu va avea capacitatea să o susţină, în eventualitatea creşterii costului împrumuturilor statului italian la un nivel nesustenabil.
În privinţa Greciei, Schaeuble a spus că Europa preferă participarea voluntară a băncilor la reevaluarea în scădere a datoriilor elene, dar că "nu este exclusă şi o soluţie mai puţin consensuală".
Liderii din zona euro au încheiat în această săptămână un acord cu băncile private şi asigurătorii, pentru ca aceştia să accepte în mod voluntat pierderi de 50% legate de obligaţiunile Greciei.
Cel puţin nouă din zece bănci sunt dispuse să accepte reducerea datoriilor Greciei cu 50%, potrivit directorului general al Institutului pentru Finanţe Internaţionale, care reprezintă băncile în negocieri.
Citește și:
BANI: Germania a descoperit că are 55 de miliarde de euro în plus
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu