Ministrul japonez al Reconstrucţiei a demisionat

Ryu Matsumoto
Ryu Matsumoto

Ministrul japonez al Reconstrucţiei şi-a anunţat demisia, marţi, la doar o săptămână după nominalizare, după ce a făcut unele afirmaţii controversate, în zone devastate de cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie, o nouă lovitură pentru premierul Naoto Kan.

Ryu Matsumoto, în vârstă de 60 de ani, era deja criticat de către opoziţia conservatoare după ce i-a spus, duminică, guvernatorului Prefecturii Iwate (nord-est), că Guvernul său va "susţine municipalităţile care propun proiecte (fezabile) şi nu alt (fel de proiecte)", scrie Mediafax.

Într-o altă vizită, la guvernatorul altei prefecturi devastate, Miyagi, acesta s-a enervat, reproşându-i gazdei sale că l-a lăsat să aştepte în anticameră şi refuzând să-i strângă mâna.

El a adăugat că statul "nu va aface nimic", dacă autorităţile locale nu se vor înţelege asupra unei modalităţi de refacere a fermelor piscicole distruse de tsunami.

Matsumoto ocupa această funcţie de la 27 iunie, un portofoliu nou creat pentru reconstrucţia zonei Tohoku (nord-est), devastată de cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie, în urma căruia s-au înregistrat aproape 23.000 de morţi şi de dispăruţi.

Demisia sa reprezintă o veste proastă pentru premierul de centru-stânga Naoto Kan, a cărui cotă de popularitate se află la cel mai scăzut nivel şi care este supus unor presiuni, atât din partea opoziţiei, cât şi unei părţi a taberei sale, să demisioneze înainte de încheierea sesiunii parlamentare, prelungită în mod excepţional până la sfârşitul lui august.

Kan a anunţat că nu va renunţa la putere decât după votarea a trei legi, în Parlament, cu privire la o nouă suplimentare bugetară destinată reconstrucţiei, la emiterea unor obligaţiuni de stat şi la utilizarea energiei regenerabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel