Ministrul Ladislau Ritli a fost de două ori anchetat pentru decesele de la Maternitatea Oradea. Un scandal uitat cu noul ministru al Sănătății

maternitatea-oradea
maternitatea-oradea
Alegeri prezidentiale 2024

Blestemul  bebelușilor morți la Giulești nu a împiedicat UDMR să numească un ministru al cărui nume este legat de alte victime inocente din maternitățile românești. Ladislau Ritli, medic pediatru, vechi membru UDMR, a fost implicat nu în unul, ci în două scandaluri legate de moartea unor nou născuți.

Scandalul din 2002, declanșat de relatările presei despre 20 de decese suspecte ale unor bebeluși din Maternitatea Oradea, este mai cunoscut, pentru că  Ladislau Ritli era șef al Direcției de Sănătate Publică Bihor. Cu patru ani înainte ca Daniela Bartoș să îl demită din această funcție, Ladislau Ritli era director al Inspecției Județene Mamă și Copil, Bihor. Ministerul Sănătății a trimis o echipă de control de la centru, întrucât se constatase o creștere a mortalității neonatale și infantile  în județ, dar mai ales la maternitatea din Oradea. Medicul Dan Viorel, care a condus echipa de control, a declarat pentru De Ce News că a fost o misiune grea, care a durat mai multe zile și că a constatat numeroase nereguli. Interviul cu dr. Dan Viorel este, de fapt, o radiografie a sistemului sanitar românesc, viciat de numiri politice, lipsit de resurse, dar măcinat de lupta pentru controlul acestora.

-S-a raportat o mortalitate mare, își amintește Dan Viorel, așa că am fost trimiși să vedem cauzele. Evident că spitalul era slab dotat, ca peste tot, de altfel, la acea vreme, dar problema principală era mâncătoria între medici. Erau două secții de nou născuți: la una era șefă soția primarului, de la PD, la alta era șef un medic de la PRM. Nu se înțelegeau deloc, se dușmăneau, ca urmare nu aveau grijă de copiii din secția celuilalt, când erau de gardă. Ziua, fiecare își făcea treaba, dar noaptea, dacă avea o problemă unul din pacienții din secția cealaltă, nu interveneau. Apăreau decese, din cauză unei urmăriri proaste a copiilor. Am găsit, de pildă, într-o foaie de observație că micuțul avea stare generală gravă și i se recomandase alăptare la sân. Păi, dacă e gravă, înseamnă că nu poate să sugă... îi pui perfuzie, că altfel moare”.

-Doar neo-natologii erau de vină?

-Nu, era o mortalitate crescută prin greșeli medicale. Era și cea mai mare incidență pe țară a encefalopatiilor, a sechelelor neurologice produse la naștere, deci am avertizat  ginecologii, care nu urmăreau bine sarcina. Sau se ridica întrebarea asupra calității actului medical, la naștere.

-De ce nu a intervenir dr. Ritli, care era inspector, pentru a rezolva situația ?

-Nu i-am găsit o vină lui Ladislau Ritli, care se ocupa mai mult cu activitatea de control în județ. El nu răspundea de spital. Acolo, era mâncătorie între medici, iar cei doi șefi erau medici primari, Ritli era doar simplu medic specialist, nu se făcea să intervină. Ar fi trebuit să rezolve lucrurile directorul DSP. De altfel, am fost și la șeful Consiliului Județean, căruia i-am cerut să se implice, fiindcă tensiunile dintre medici duc la proasta îngrijire a copiilor. Am dat sancțiuni medicilor de gardă, am alcătuit un raport către Minister, se părea că autoritățile locale au decis să acționeze. A început și un program de investiții, în 2000. N-am mai urmărit situația, între timp plecasem din minister...am văzut că în 2002, scandalul reîncepuse, la Oradea.

Citeşte şi:

Ritli Ladislau, noul ministru al Sănătăţii are CV-ul pătat cu 20 de nou-născuţi morţi la Maternitatea Oradea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel