Ministrul maghiar de Externe, un nou avertisment: „Consecinţele vor fi imprevizibile”

Ministrul maghiar de Externe, un nou avertisment: „Consecinţele vor fi imprevizibile”
Ministrul maghiar de Externe, un nou avertisment: „Consecinţele vor fi imprevizibile”

Europa se va confrunta cu "riscuri imprevizibile" dacă războiul nu se termină curând în Ucraina, în timp ce continentul va vedea noi valuri de migraţie pe lângă consecinţele directe ale războiului, a declarat ministrul ungar de externe înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din UE marţi la Praga, transmite agenţia MTI.

"Consecinţele conflictului armat devin tot mai grave. Suntem acum în al unsprezecelea, dacă nu al doisprezecelea ceas. Propuneri ce conduc la escaladarea războiului trebuie lăsate deoparte şi toată lumea ar trebui acum să se concentreze pe crearea păcii", a afirmat Peter Szijjarto, citat de Ministerul de Externe de la Budapesta.

"Sute de oameni mor şi zeci de mii fug din Ucraina în fiecare zi, în timp ce economia europeană se scufundă într-o recesiune din ce în ce mai profundă şi criza aprovizionării cu energie va deveni mult mai serioasă decât se anticipa", a notat Szijjarto, adăugând că explozia preţului energiei practic ar "împiedica" progresul economic al continentului. El a mai spus că "dacă nu va fi pace în curând, consecinţele războiului vor fi şi mai tragice cu multe alte mii de persoane care vor muri şi alte zeci şi sute de mii forţate să-şi părăsească locuinţele".

Potrivit ministrului ungar de externe, o altă ameninţare majoră o reprezintă faptul că exporturile agricole ale Ucrainei şi Rusiei vor rămâne cu mult sub nivelurile normale de dinainte de război.

"Câteva sute de milioane de oameni nu primesc astăzi hrana de care au nevoie, cu marea majoritate a acestor oameni care trăiesc în regiuni ale lumii care din păcate sunt predispuse la destabilizare, regiuni de unde valuri de migraţie ilegală deseori ar avea originea", a spus Szijjarto, adăugând că le va cere colegilor săi din UE "să pună accent pe crearea păcii", notează Agerpres.

Ungaria nu se lasă: "Vă convine sau nu, vom continua negocierile cu ruşii"

Ungaria va continua negocierile cu Rusia pentru obţinerea de rezerve suplimentare de gaze naturale şi se aşteaptă ca luna viitoare să semneze un contract cu compania rusă Gazprom pentru suplimentarea livrărilor, a declarat luni ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

Oficialul ungar s-a întâlnit luna trecută la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov, cu care a discutat despre posibilitatea de suplimentare cu 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale, pe lângă livrările obişnuite dinspre Rusia, făcute prin gazoductul Turkstream.

"Vă convine sau nu, vom continua negocierile cu ruşii privind creşterea livrărilor de gaze naturale către Ungaria. Există o ofertă de creştere a livrărilor, vom stabili în detaliu asta cu Gazprom în următoarele zile şi vom semna un acord în baza căruia vorm obţine livrări zilnice majorate", a declarat Peter Szijjarto în cadrul unei întâlniri de afaceri, scrie Rdaor, citând BBC.

Oficialul ungar nu a dat detalii privind cantităţile sau preţul livrărilor. La 1 august, Ungaria avea în rezervoare 51% din totalul capacităţilor de stocare, potrivit informaţiilor de la autoritatea de reglementare a energiei. 

Federaţia Rusă continuă investiţiile în Ungaria, cu două noi reactoare nucleară, în valoare de 12,5 miliarde de euro. 

Compania rusă de stat Rosatom urmează să înceapă construcţia a două noi reactoare nucleare la o centrală electrică din Ungaria. Acordul survine după ce Biroul Naţional pentru Energie Nucleară din Ungaria a aprobat proiectul de extindere a centralei, în continuarea unui acord din 2014 dintre cele două ţări, conform căruia capacitatea nucleară a centralei ar urma să se dubleze.

Proiectul de extindere va avea un cost total estimativ de 12,5 miliarde de euro, din care 10 miliarde de euro provin dintr-un împrumut din partea Rusiei, iar 2,5 miliarde sunt acoperite de guvernul ungar. Presa ungară transmite că lucrările de construcţie ar putea începe în câteva săptămâni.

În martie 2017, Comisia Europeană a aprobat planul Budapestei pentru finanţarea proiectului, după ce au fost excluse posibile încălcări ale legislaţiei UE. Cu toate acestea, între timp, Rusia a invadat Ucraina, ceea ce a avut ca rezultat sancţiuni de ordin economic şi energetic din partea UE împotriva guvernului lui Vladimir Putin.

Totuşi, premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, şi guvernul său sunt consideraţi a fi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei în interiorul UE şi au decis să meargă înainte cu acest proiect. Unele ţări, precum Austria vecină, se opun extinderii centralei, iar Viena a înaintat o acţiune în vederea anulării la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene - o instanţă care interpretează legislaţia UE pentru a garanta aplicarea acesteia în aceeaşi manieră în toate statele UE şi soluţionează disputele dinte guvernele naţionale şi instituţiile UE.

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a evidenţiat importanţa noilor reactoare pentru viitorul energetic al Ungariei. În prezent, centrala nucleară are patru reactoare, datând din epoca sovietică, din 1982, şi produce aproximativ 40% din energia electrică a Ungariei.

"Acum este mai clar decât oricând că ţările care deţin energie nucleară şi centrale nuclear-electrice se pot simţi mai sigure din punct de vedere al aprovizionării cu energie. Cu cât mai mare este capacitatea de energie nucleară a unei ţări, cu atât mai sigură va fi aceasta în viitor", a spus Péter Szijjártó, citat de Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel