Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a discutat la Digi 24 despre urșii care invadează din ce în ce mai des pârtiile de schi din România.
Ministrul Mediului a comentat imaginile apărute în mediul online, în care se vede un urs pe o pârtie, la Predeal, în preajma unul grup de turişti, iar un instructor de schi încearcă să-l îndepărteze, animalul fugind după el, după care se retrage în pădure.
"Domnul acesta (instructorul de schi-nr) a făcut un gest eroic aproape, poate şi inconştient, la un moment dat, de consecinţele care pot apărea sau cu care se poate termina o asemenea situaţie. Un lucru este cert: din păcate, vedem din ce mai multe asemenea situaţii. Pericolul este unul real, iminent, pentru toţi cei care sunt pe pârtie şi toţi cei care se plimbă prin pădure. Este o situaţie extrem de periculoasă, pentru că într-adevăr, la prima vedere este haios, e frumos, e drăguţ, dar în momentul în care ori se sperie, ori se întâmplă ceva, omul cade, nu e instructor de schi, e un schior începător, se poate întâmpla o catastrofă. Din păcate, mai ales în zona de munte, în zonele unde populaţia de urs este mare, an de an ajung oameni în spital, în situaţii critice, din păcate, se întâmplă şi tragedii, pierderi de vieţi omeneşti, pericolul este din ce în ce mai mare", a declarat Tanczos Barna, la Digi 24.
Ministrul Mediului a mai arătat că, din informaţiile furnizate de specialişti, este vorba de o familie de urşi care îşi are bârlogul în zonă şi din care s-ar putea să provină şi exemplarul văzut pe o altă pârtie din Predeal, în urmă cu o lună.
"Am vorbit cu gestionarul fondului de vânătoare de acolo, care a monitorizat situaţia, cu jandarmii, care erau gata să intervină, dacă se întoarce acest exemplar de urs. Încă o dată: trebuie să fii acolo non-stop să salvezi oamenii, pentru că nu ştii niciodată când apare şi cine o să fie pus în pericol. O soluţie locală poate fi îngrădirea acelor pârtii care vin, practic, şi intră în habitatul natural al urşilor şi familia respectivă de urs poate să apară oricând, mai nou, în timpul iernii nu mai există acea hibernare, despre care s-a tot vorbit. Ursul iese tot mai des din acel culcuş, acea vizuină, acel bârlog şi în timpul iernii. Lucrurile de genul acesta, situaţiile de genul acesta se vor înmulţi", a spus ministrul Mediului.
Acesta a mai precizat că ursul poate fi relocat, dar este vorba de o soluţie temporară şi de mutarea pericolului în altă parte.
"Dacă creşte, creşte, creşte populaţia, pericolul apare peste tot şi o să fie iminent", a subliniat Tanczos.
Acesta a mai spus că, în ultimii ani, Ministerul Mediului nu a făcut nimic pentru rezolvarea acestor probleme.
"Ministerul Mediului, din păcate, în ultimii şase ani, practic nu a făcut nimic. Nu a făcut nici măcar evaluarea cantitativă a populaţiei de urs, nu există în ultimii cinci ani nicio măsură implementată de protejare a habitatelor şi de a asigurare a zonelor de linişte, de înfiinţare a culturilor pentru a opri venirea urşilor dinspre pădure înspre sat şi înspre zonele agricole, nu au reuşit să scoată turismul motorizat din pădure, ATV-uri, maşini de teren, plimbări cu zeci şi sute de ATV-uri şi de maşini de teren, inclusiv în zone de strictă protecţie. Deci, nu s-a întâmplat, practic, nimic în ultimii cinci sau şase ani şi o specie aflată la vârful lanţului trofic, fără niciun duşman, pentru că singurul duşman este omul, omul s-a retras din evaluarea şi din managementul speciei, nu există nicio specie care să pună în pericol populaţia de urs, populaţia creşte, inevitabil. Şi situaţiile de genul acesta se vor repeta, se vor înmulţi. A nu face nimic nu este o soluţie", a afirmat Tanczos.
El a explicat că oamenii din zonele unde trăiesc urşi cunosc problema şi "îşi dau seama că ceva s-a dereglat", întrucât aceste animale îşi fac simţită tot mai mult prezenţa, în condiţiile în care, în trecut, urşii nu erau văzuţi în preajma localităţilor sau în păduri.
Ministrul Mediului a mai spus că o altă problemă o constituie pesta porcină, care afectează mistreţii, ale căror leşuri sunt tot mai întâlnite în păduri, ceea ce reprezintă "o mană cerească pentru populaţiile de carnivore mari, pentru lupi, pentru urşi" şi va duce la creşterea numărului acestora.
Tanczos consideră că situaţia trebuie prezentată în mod real şi trebuie găsite soluţii pentru păstrarea cât mai intactă a habitatului natural al animalelor sălbatice strict protejate.
"Trebuie să prezentăm situaţia reală, trebuie să avem curajul să vorbim despre problemă (...), trebuie să găsim soluţii pentru a păstra habitatul natural al animalelor sălbatice strict protejate cât mai intact. Deci, nu putem elimina omul din pădure şi nu putem interzice turismul sau culesul fructelor de pădure, dar echilibrul trebuie creat. Deci, nu merge să facem excursii cu 20 de ATV-uri exact în zonele unde sunt zonele de linişte pentru animalele sălbatice, pentru că se sperie şi dacă venim zi de zi şi săptămână de săptămână, le deranjăm. (...) Este o problemă foarte mare, sunt şi sporturile motorizate care se fac în pădure şi chiar deranjează habitatul natural al animalelor sălbatice. Deci, lucrurile trebuie spuse, trebuie să luăm măsuri şi trebuie să asigurăm zone de linişte pentru a proteja aceste animale sălbatice", a mai spus ministrul Tanczos Barna.
Doi urşi au fost surprinşi, marţi, pe pârtiile din staţiunea Predeal, a informat IJJ Braşov.
Unul dintre urşi a fost văzut şi filmat pe pârtia Subteleferic, iar prezenţa acestuia a fost sesizată la 112 de către o persoană aflată în teleschi. Un al doilea urs ar fi fost observat şi filmat pe Pârtia Cocoşul, alergând câteva sute de metri după un schior, însă în acest caz nimeni nu a sesizat prezenţa lui la 112, imaginile ajungând, însă, în mediul online.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News