Ministrul Mediului: România rămâne focalizată pe lemnul de foc drept sursă de încălzire

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Într-un context de creștere a prețurilor și presiuni pentru tranziții energetice, România confirmă că nu intenționează să renunțe la lemnul de foc ca sursă principală de încălzire pentru milioane de gospodării.

Citește și: EXCLUSIV Cât ține salamul fără aditivi. Sorin Minea: Care e secretul oamenilor de la țară / video

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat luni, în cadrul conferinței „Provocările iernii 2024 - 2025 pentru sistemul energetic național” organizată de Focus Energetic, că acest combustibil rămâne o opțiune viabilă și accesibilă pentru populație.

„Nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunțăm la această sursă de încălzire – lemnul de foc – acolo unde este accesibilă, mai ales că se folosește dintotdeauna și nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care își încălzește propria locuință”, a declarat Fechet. Ministrul a menționat importanța resursei regenerabile de lemn și angajamentul ministerului de a asigura accesul gospodăriilor la prețuri competitive.

În pregătirea pentru iarnă, Ministerul Mediului a subliniat rolul crucial al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, în asigurarea accesului populației la lemn de foc. Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România depind de această resursă, iar Romsilva a livrat deja aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preț mediu de 282 lei pe metru cub, similar cu cel de anul trecut, ceea ce îi conferă stabilitate pe piața națională.

„Poate și această informație este una de interes, având în vedere că la anumite categorii de produse în România prețurile au crescut, cel puțin cu valoarea inflației”, a remarcat ministrul. Fechet a mai spus că Romsilva administrează circa jumătate din fondul forestier al României, restul de 3 milioane de hectare fiind gestionate de ocoale silvice și administratori privați.

În prezent, Romsilva deține un stoc de 500.000 de metri cubi de lemn de foc, o cantitate suficientă pentru a acoperi cererea sezonieră. „Este o cantitate însemnată, probabil are legătură și cu iernile mai blânde pe care le-am avut în trecut și care au influențat cantitatea de lemn de foc pe care românii o achiziționează”, a adăugat ministrul.

În paralel, Mircea Fechet a anunțat și o extindere a fondului forestier de stat cu 4.000 de hectare, datorită achiziționării unei noi păduri în județul Neamț. „Vom reuși foarte rapid, pentru că avem deja banii în cont, să mărim fondul forestier național din domeniul public al statului român cu încă 4.000 de hectare. E o pădure pe care o achiziționăm în județul Neamț de la un proprietar privat și care, până la urmă, mărește domeniul public al statului, ceea ce spun eu că este un lucru bun”, a mai declarat oficialul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel