Ministrul Mediului: România va trebui să repornească, în regim de forţă majoră, centralele termice pe bază de cărbune

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor/ foto gov.ro
Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor/ foto gov.ro

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat într-o postare pe pagina sa de Facebook că România va trebui să repornească, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, şi centralele termice pe bază de cărbune.

Tanczos Barna a precizat că Europa se află într-o criză energetică peste care s-au suprapus distrugerile provocate invadarea Ucrainei, astfel încât toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia.

"Europa se află şi într-o criză energetică"

"Dincolo de distrugerile provocate de război, Europa se află şi într-o criză energetică. Toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia. În acest context Romania va trebui să facă paşi concreţi, raţionali în direcţia asigurării independenţei energetice. Identificăm soluţii ca toate capacităţile de producţie să fie finalizate în regim de urgenţă. Anul acesta trebuie puse în funcţiune toate instalaţiile care sunt aproape de finalizare. Majoritatea acestora sunt soluţii bazate pe surse de energie regenerabilă. Totuşi, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, va trebui să repornim şi centralele termice pe bază de cărbune. Această soluţie ţinteşte dobândirea independenţei într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcţiune şi îşi vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile", a apreciat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. 

VEZI ȘI: România, primele măsuri pentru a diminua dependenţa energetică de Rusia. CE Oltenia creşte capacitatea de producţie

Guvernul României a anunţat concluziile întâlnirii dintre premierul Nicolae Ciucă şi cei de la Romelectro, Hidroconstruct, Hidroelectrica, CE Oltenia şi CE Hunedoara. Au fost anunţate primele măsuri pentru diminuarea dependenţei energetice faţă de Rusia. 

"Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții companiilor Romelectro, Hidroconstruct, Hidroelectrica, CE Oltenia și CE Hunedoara, pentru a identifica soluțiile de dezvoltare a capacității  naționale de producere a energiei electrice. La discuții au participat și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, miniștrii Energiei, Virgil Popescu,  Mediului, Tanczos Barna, și Jutiției, Cătălin Predoiu.

Cu această ocaziie, au fost analizate solutiile de crestere a nivelului de independență energetică a României, încă din acest an.

Astfel, din luna mai, CEO Oltenia își va crește capacitatea de producție cu 300 MW, iar până la sfârșitul anului, darea în folosință a Centralei de la Iernut va furniza alți 210 MW. Investițiile pentru obținerea energiei din sistemul hidro vor asigura alți 200 de MW, începând cu anul viitor.

Totodată, Guvernul va intensifica planurile de investiții din Fondul de Modernizare, pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile.

Astfel, încă de la începutul acestui an, CE Oltenia a depus proiecte în valoare de 1,4 miliarde euro, din care 895 milioane de euro din Fondul de Modernizare. Alte 400 de milioane de euro vor fi alocate proiectelor depuse de Transelectrica, la care se vor adăuga cele 1,1 miliarde euro pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
 
În această lună, vor fi lansate apeluri de proiecte în domeniul energei în valoare de 960 milioane euro, care vor genera o capacitate suplimentară de producere a energiei electrice de 260 MW.

Din Fondul de Modernizare, în această toamnă vor fi puse la dispoziție alte 2,8 miliarde euro pentru dezvoltarea  capacităților de producere a  energiei", transmite biroul de presă al Guvernului. 

Dependența de gazul rusesc. Cât de dependentă este Europa de Rusia și mai ales de energia ei? România stă alături de Olanda, la coada listei

Conform ACER, cea mai scăzută dependență de gazul rusesc o au România și Olanda, iar Georgia, Irlanda și Ucraina figurează cu aproape dependență zero cu mențiunea că acestea din urmă achiziționează gaze naturale de la UE încă din 2015, după conflictele anterioare din Crimeea cu Rusia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel