Ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop, amintind că în 2011 nu s-au înregistrat creșteri salariale la bugetari, a declarat, vineri la Bistrița, că nu i se pare normal ca unui judecător al Curții Constituționale să i se dubleze salariul de la 5.000 la 12.000 de lei și, totodată, să nu intre sub incidența Legii salarizării unitare.
Fără a preciza cine este magistratul Curții Constituționale vizat în afirmația sa, ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop a declarat, în cadrul unei conferințe de presă: "Nu mi se pare normal ca, în 2011, un judecător de la Curtea Constituţională a României să aibă salariul dublat de la 5.000 la 12.000 de lei lunar. În anul 2011 nu erau creşteri salariale la bugetari şi să se ajungă de la 5.000 la 12.000 de lei?", informează Mediafax
Liviu Pop, întrebat dacă Executivul poate interveni în cazul salarizării judecătorilor Curții Constituționale, a răspuns: "Are buget fiecare instituţie. În cadrul bugetului se pot face respectivele calcule", adăugând ulterior: "Eu am spus că mi se pare anormal referitor la ceea ce se întâmplă cu salarizarea în sistemul bugetar".
Întrebat dacă, în 2013, va fi schimbat raportul între salariul minim şi salariul maxim care este, în România, de 1 la 15, în timp ce în alte ţări este de 1 la 8, ministrul delegat pentru dialog social a precizat că se va intra în discuții pentru negocierea Legii salarizării unitare, care, dacă ar fi fost valabilă și pentru magistrații CCR, nu s-ar fi ajuns la această situație.
"Nu vă pot da un răspuns legat de ce se va întâmpla pe legea salarizării unitare, însă vă pot spune că intrăm în negocierea ei pentru 2013, în discuţii. Va trebui să vedem ce se poate modifica şi cum se poate aplica, că va fi 1 la 15, că va fi 1 la 9.... Poate că, dacă această lege a salarizării era valabilă şi pentru membri CCR şi se aplica, lucrurile erau rezolvate", a explicat Liviu Pop.
Consemnând că reducerea cu 25 la sută a salariilor s-a aplicat "exclusiv angajaţilor din învăţământ, sănătate, administraţie publică şi Poliţie", ministrul Pop a amintit că "La companiile de stat nu s-au redus salariile cu 25 la sută. Am spus-o atunci când eram lider de sindicat. Legea spunea că la aceste companii se fac reduceri de salarii prin decizia Consiliului de Administarţie, iar CA nu a mai redus", a adăugat Liviu Pop.
Intervenția ministrului delegat pentru dialog social survine, după ce, presa relata în urmă cu puțin timp, că niciun salariu al judecătorilor Curții Constituționale nu a fost în 2011 mai mic de 10.000 de lei, însă, în timp ce unor magistrați ai Curții veniturile nete au crescut, într-un caz chiar s-a dublat, au existat și judecători cărora veniturile le-au fost diminuate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci