Anatol Şalaru, fost ministru, a vorbit pentru DC News despre potențialele scenarii de care ar putea avea parte Republica Moldova, în funcție de rezultatul scenariului din războiul Rusiei cu Ucraina.
Anatol Şalaru este un fost ministru al Apărării din Republica Moldova și a fost invitatul emisiunii #Rezist, cu Oana Stănciulescu. Discuția a privit și subiecte de importanță maximă pentru securitatea și viitorul regiunii, în special pentru România și Republica Moldova.
Astfel, printre subiectele abordate, s-a vorbit și despre scenariile care sunt luate în considerare în privința regiunii, în funcție de ce se întâmplă cu Ucraina pe front.
„Aș separa un pic scenariul ce ține de Republica Moldova și cel ce ține de România deoarece România e membră NATO, iar Rusia nu cred că are intenția de a ataca o țară membră NATO. Ceea ce ține de Republica Moldova... au fost diferite scenarii, iar războiul hibrid pe care Rusia îl ține împotriva noastră nu a început cu 2 ani în urmă, ci în 1992, când Rusia a pornit un război la Nistru. Acest război nu a încetat pentru nicio clipă. S-a mai camuflat, a mai luat alte fețe, dar nu a dispărut. Rezultatul este văzut și în cozile de la secțiile de vot de la Chișinău și de la stânga Nistrului, unde cetățenii ruși au venit să voteze masiv, acordând un sprijin mare Rusiei. O bună parte din opoziția din Rusia îl critică pe Putin pentru că nu este destul de eficient în acest război. Oamenii trebuie să deschidă ochii și să înțeleagă că, spre deosebire de Merkel (care se uita la Putin și vedea numai gaz ieftin), multe țări din Europa, mai ales din Est, au avertizat Occidentul de pericolul pe care îl reprezintă Rusia.
Încă din 2014, Rusia a organizat niște provocări la Odesa, după ce a luat Crimea. A vrut să pornească spre Odesa pentru a îi „elibera”. Nu le-a reușit pentru că odesiții au luptat împotriva provocatorilor. Dacă țineți minte, în 2014 au ars mulți provocatori într-o casă de cultură unde se baricadaseră și de unde aruncau cu sticle molotov asupra oamenilor. Planul în 2014 era să ajungă până în Transnistria. După ce Ucraina le-a distrus o bună parte din flotă, nu mai pot debarca pe litoralul Mării Negre.”, a spus Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării, din Republica Moldova, pentru DC News.
„Planul despre care vorbesc militarii ucraineni este că Rusia vrea să ajungă la Odesa terestru. De acolo se vrea la Tiraspol. În acest caz, Republica Moldova nu va mai exista. Rusia nu a ascuns niciodată faptul că vrea să ocupe Republica Moldova. Dacă Ucraina va cădea, totul se va simplifica pentru Rusia, și complica pentru noi toți ceilalți.”, a mai precizat invitatul, pentru DC News.
„Republica Moldova, chiar dacă va fi membră a UE, nu are viitor. E o țară depopulată și îmbătrânită. Oricât de mult te-ar ajuta UE trebuie să produci și tu. Astăzi, de exemplu, guvernarea duce o lipsă acută de specialiști și experți. Majoritatea sunt în România sau prin Europa. Unicul scenariu viabil pentru a proteja Republica Moldova este unirea cu România. E un pas ușor, foarte simplu de făcut.”, a încheiat invitatul, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News