EXCLUSIV  Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Cred că nu este un scop în sine pentru industria de medicamente inovative să ocupe piața/ VIDEO

Foto cu rol ilustrativ: Freepik / aleksandarlittlew
Foto cu rol ilustrativ: Freepik / aleksandarlittlew

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit în cadrul evenimentului ”Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație”, organizat de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), despre medicamentele inovative, medicamentele generice și despre dublarea imposibilă a bugetului.

„În România, finanțarea, în general, nu numai în sistemul de sănătate, este anuală, nu este multianuală, cu toate că există proiecții ale bugetelor pentru următorii ani care au o creștere limitată, în general, se raportează la o potențială rată a inflației și eventual o mică altă creștere. (...) După cum știe toată lumea, 80% dintre medicamente, care reprezintă 20% din resursele financiare, este reprezentat sau sunt reprezentate de medicamentele generice și restul de 20% cu valoare de 80% de medicamentele inovative. Cred că datoria oricărui guvern responsabil, a unui ministru al Sănătății este să păstreze un echilibru. 

Cred că nu este un scop în sine pentru industria de medicamente inovative să ocupe piața, și oamenii, pacienții să nu mai aibă resurse pentru medicamentele generice în contrapartidă cu medicamentele inovative. Nu cred că ăsta este scopul industriei și sunt multe dintre companiile prezente aici care au în portofoliu ambele tipuri de produse”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul evenimentului.

Două elemente pentru accesul la medicamentele inovative

„Deci e clar că accesul la medicamente inovative trebuie să reflecte două elemente sau să fie în balans cu două elemente. Primul element este legat de nevoia accesului la aceste medicamente inovative și o eventuală prioritizare a accesului la aceste medicamente inovative în funcție de considerente care țin de etica accesului la medicația inovativă și cel de-al doilea element care trebuie luat foarte serios în considerare este legat cel care ține cont de sau ar trebui să țină cont de resurse”, a mai declarat acesta.

Dublarea imposibilă a bugetului pentru rezolvarea problemelor vechi

„Noi avem chestiune pe care o facem de multe ori și nu se referă exclusiv la domeniul sănătății, adoptăm legi, de exemplu care trebuie să rezolve într-un an de zile probleme nerezolvate de foarte mult timp. Și când se face o estimare bugetară și vine un minister, ce vă spun eu, luați-o ca o poveste, cu toate că ea are niște foarte puternice conexiune în realitate, vine un ministru să-și fundamenteze bugetul și spune anul viitor bugetul ministerului pe care îl gestionez trebuie să fie dublu pentru că există o lege care spune că trebuie să facem anumite lucruri care duc la dublarea bugetului. Eu nu cred că există un sistem în lumea asta în care bugetele să se dubleze de la an la an, și nu mă refer la chestiuni marginale din punct de vedere al impactului financiar, mă refer la chestiunile mari, încât dublăm bugetul. Lucrul ăsta, sigur, este ideal, dar nu este posibil din punct de vedere economic. N-are în spate niciun fel de fundamentare economic”, a mai explicat ministrul Sănătății.

Vezi întreg evenimentul aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel