Ministrul spaniol al Apărării, despre prezența militară a Spaniei în estul Europei: Sunt misiuni de stabilitate și de descurajare

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Margarita Robles, ministrul Apărării din Spania, a vorbit despre consolidarea trupelor NATO pe flancul estic al Europei.

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat marţi că navele de război şi avioanele de luptă desfăşurate de Spania în estul Europei nu au caracter ofensiv, ci sunt concentrate pe stabilitate şi descurajare, relatează Reuters.

"Acestea sunt misiuni de stabilitate şi de descurajare şi nu sunt în niciun caz ofensive", a spus ea într-un interviu pentru postul de radio SER.

Spania desfăşoară avioane de luptă în ţările baltice pentru a contribui la programul de supraveghere aeriană al NATO de mai mulţi ani.

Margarita Robles a declarat săptămâna trecută că Spania a trimis de asemenea nouă nave de război în Marea Mediterană (citește AICI) şi Marea Baltică şi intenţionează să desfăşoare mai multe avioane de luptă în Bulgaria.

Afirmaţiile survin în contextul tensiunilor dintre Moscova şi Occident, care se teme că Rusia ar putea invada Ucraina, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI   -  Separatiștii din Transnistria vor mai mulți militari ruși în regiune. Reacția Republicii Moldova

Expert american: SUA știau de 14 ani că asta se va întâmpla în Ucraina. La București, Putin a fost furios

Fiona Hill, fosta directoare pentru Europa şi Rusia în Consiliul Naţional de Securitate al SUA, spune că americanii știau că Putin se va înfige în Ucraina. 

„Știam că asta se va întâmpla. Vladimir Putin i-a spus președintelui american: George, trebuie să înțelegi că Ucraina nici măcar nu este o țară. O parte din teritoriul său se află în Europa de Est și cea mai mare parte ne-a fost dată nouă. Acestea au fost remarcile lui Vladimir Putin al Rusiei către președintele George Bush la București, la summit-ul NATO din aprilie 2008. Putin era furios, pentru că NATO tocmai anunțase că Ucraina și Georgia se vor alătura Alianței Nord Atlantice”, precizează Fiona Hill în New York Times.

La București, Putin i-a transmis lui Bush că Rusia va considera o provocare invitația pe carea NATO a acordat-o Ucrainei și Georgiei. Pe cale de consecință, Vladimir Putin a intervenit în Georgia în următoarele luni.

„Putin gândește pe termen lung, strategic și știe să se impună în jocul tactic. Are Statele Unite exact acolo unde vrea, iar Statele Unite ar trebui să genereze un front unit cu aliații săi. În prezent, scopul lui Putin este mai mare decât închiderea „ușii deschise” a NATO către Ucraina și ocuparea mai multor teritorii. Acesta vrea să evacueze Statele Unite din Europa. Putin are o obsesie personală pentru istorie și aniversări și vrea să ofere SUA aceeași senzație pe care Rusia a avut-o în anii 90 (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel