„Va trebui să învățăm să trăim cu conflicte în viitor”, a spus ministrul Vasile Dîncu.
„Pandemia a adus un plus. Ideea de autonomie a Europei, nu numai în domeniul securității, dar și în domeniul economic, a prins. Europa, în momentul acesta, nu este un actor de putere mondială, ci doar din punct de vedere economic. Va trebui să ne gândim la acest lucru. Din această criză care ar putea să vină, legată de un război rece, România ar putea și să câștige. Orice criză reprezintă și o oportunitate”, a spus ministrul Vasile Dîncu.
„Toate elementele de economie, de infrastructură critică vor trebui produse în Europa. (...) Până la urmă, este vorba și despre capacitatea noastră de reziliență și aici mă gândesc și cultural, nu doar la chestiunea de economie. Va trebui, probabil, să învățăm și alte lucruri. Înainte credeam că lumea este deschisă, că putem să mergem peste tot în lume, că suntem peste tot acasă, cum ar spune galeria Rapidului, dar nu este așa. Va trebui să învățăm să trăim cu conflicte în viitor, pentru că, până acum, am trăit un fel de pace eternă”, a spus, la DefenseRomânia și DCNews, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a mai spus că sunt două puteri pe care analiștii le iau în seamă acum.
„Va trebui să învățăm să trăim cu conflicte în viitor. Rusia, deși încearcă să se proiecteze ca o mare putere, în momentul în care nu ai economie puternică, nu ești o mare putere. Sunt două puteri pe care analiștii le iau în seamă acum: Statele Unite și, evident, NATO, cu tot ceea ce există în această zonă. Punem aici și Uniunea Europeană, în sensul că vedem o apropiere tot mai mare între NATO și UE. Mai e China, care e un rising star în ultimele decenii. Oricât ar vrea Putin să arate că Rusia este o mare putere, are nevoie de un partener”, a spus ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
„Europa, în istoria chiar recentă, a vrut Rusia parteneră, nu pe Putin, ci Rusia cu resursele și oamenii ei. Au încercat europenii. Chiar și în această perioadă, s-au văzut, la început, ezitări în a sancționa Rusia, când se credea că nu va ajunge să invadeze Ucraina”, a explicat ministrul.
„Cred că este mai puțin probabil să avem un război rece, pentru că nu mai este jumătatea lumii cu jumătatea lumii. Este vorba doar despre o țară, chiar dacă e o țară mare. (...) Izolând o țară, nu cred că poate să reziste politic un lider”, a mai spus Vasile Dîncu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu