EXCLUSIV  Minivacanță 30 noiembrie - 1 Decembrie 2023. Coșea: Cei care ne conduc ar trebui să se mai gândească cum dau zilele libere

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Analistul economic Mircea Coșea a vorbit pentru DC News despre minivacanțele românilor, în contextul în care de joi până duminică, oamenii sunt în concediu.

Angajații din România se bucură de multe zile libere, fie ele zile cu justificare religioasă, fie cu alte motive care creează în țara noastră fenomenul „minivacanțelor”. 

În același timp, fenomenul „minivacanțelor” poate avea un efect asupra economiei naționale, nu de puține ori reprezentanții mediului privat de afaceri atrăgând atenția asupra numărului de zile libere pe care trebuie să îl acorde angajaților. Acolo unde nu se poate acorda ziua liberă, angajatorul trebuie să plătească angajatului un spor, acesta fiind un alt motiv de dezbatere aruncat pe masă de către mediul privat.

Am luat legătura cu Mircea Coșea, economist și profesor, pentru a afla mai multe despre fenomenul „minivacanțelor” din România.

„E foarte plăcut să ai zile libere, să ai weekenduri lungi. Poate e bine și pentru anumite domenii de activitate precum Horeca sau cei care beneficiază de cei care lucrează în turism. Din punctul meu de vedere, România nu este în situația în care  să beneficieze de aceste zile libere pentru că acestea înseamnă o pierdere de activitate. Profitul pe care îl face Horeca de pe urma acestor vacanțe nu acoperă pierderile pe care aceste zile libere le au în ansamblul societății.

Îți poți permite să ai zile libere dacă ai capacitatea să nu pierzi ritmul productivității muncii. Activitățile economice beneficiază de un atribut pe care noi îl judecăm foarte superficial și anume continuitatea. Înainte se vorbea despre elementul continuității ca un element principal al creșterii economice.”, ne-a spus, în exclusivitate, Mircea Coșea.

Puterea de cumpărare a românilor e în scădere

DC News: Având în vedere scăderea puterii de cumpărare a românilor, se mai justifică profitul din Horeca? 

„E un avantaj, dar care se pierde în momentul de față. Cu toate acestea, el rămâne pentru că Horeca are nevoie de cerere. E o sferă a activității pe principiul cererii și al ofertei. Cererea este dată de ocuparea hotelurilor, restaurantelor și asa mai departe. Desigur, această cerere nu mai este la nivelul anilor trecuți, prețurile au crescut, scumpirile sunt în lanț. Mai mult decât atât, există anumite dificultăți din punctul de vedere al funcționării Horeca datorită greutăților fiscale pe care le are din partea statului. Oricât ar compensa nu acoperă pierderile. Românii se vor gândi de două ori înainte de a apela la Horeca.”, ne-a mai spus analistul.

DC News: Care este situația în alte țări? 

„Nu pot face o comparație extinsă, dar știu din datele pe care le am eu că România nu este țara care dă cele mai multe zile libere, sunt alte țări care dau mai mult. Oricum nu este un lux în țările dezvoltate, dar aici intervine altceva. O economie performantă care lucrează constant și cu beneficii își permite să dea astfel de zile libere. Există o legătură foarte serioasă între nivelul de dezvoltare economică și numărul de zile libere. Cu cât ești mai dezvoltat, cu atât îți permiți, altfel nu. România face mai mult decât îi permite economia. Cei care ne conduc ar trebui să se mai gândească cum dau aceste minivacanțe. Deocamdată acestea au și un aspect politic, fiind interese electorale.”, a încheiat Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel