Minivacanţa de Sfânta Maria – ultimul vârf de sezon

Sezonul estival 2016 s-a dovedit a fi unul foarte bun pentru toate tipurile de turism. Turismul intern a fost foarte câştigat, atât datorită îmbunătăţirii serviciilor (da, e o realitate, avem servicii ceva mai bune), cât şi datorită unei mai bune promovări. Pe de altă parte, România este o destinaţie sigură şi sunt turişti care au avut temeri să mai călătorească în alte ţări.

Lunile cu cel mai mare grad de ocupare sunt, vara, clar, iulie şi august. Aş evita să spun 100%, pentru că se mai găsesc locuri, deşi nu la orice hotel sau structură de cazare, însă gradul de ocupare sare clar de 95%. Pentru Litoral, perioada de vârf este 15 iulie – 20 august, iar cele mai aglomerate staţiuni sunt, în ordine, Mamaia, Vama Veche, Venus şi Eforie Nord.

Ultimul vârf de sezon este, în mod tradiţional, minivacanţa de Sf. Maria. Românii care şi-au terminat concediile sau care urmează să aibă concedii mai târziu profită de zilele libere pentru a alege destinaţii interne sau destinaţii externe apropiate, precum Bulgaria, Ungaria sau city break-uri în Europa.

Majoritatea turiştilor români profită de ziua liberă de luni şi îşi petrec minisejururi de 4 nopţi. Pe primul loc se află, în topul preferinţelor, fireşte, Litoralul românesc, unde gradul de ocupare este aproape 100% în această perioadă, iar numărul de turişti depăşeşte 150.000. De obicei, recomand ca în cazul Litoralului, turiştii să îşi rezerve din timp locurile.

Mulţi turişti care tocmai s-au hotărât să-şi rezerve minivacanţa în România pe ultima sută de metri au optat pentru pentru turism rural, pentru staţiuni montane sau balneare, unde au mai putut găsi locuri de cazare.
Estimez că în această perioadă, circa 300.000 de români îşi petrec vacanţele în România, din care, fireşte, peste jumătate sunt pe Litoral.
Şi pe partea de turism rural, circa 80.000 de turişti au ales pensiunile rurale şi agroturistice. Gradul de ocupare este cuprins între 95 şi 98%, în funcţie de pensiune. Cele mai solicitate regiuni de turism rural sunt, în această perioadă, Bran-Moieciu (favorizată de situarea în centrul ţării), Bucovina, Maramureş, Apuseni, Neamţ, Oltenia de sub munte, Mărginimea Sibiului şi zona Apusenilor. La ora actuală, pensiunile rurale găzduiesc şi câteva mii de turişti străini din Franţa, Italia şi Ungaria.

Şi în cazul minivacanţelor la munte se înregistrează un grad de ocupare foarte ridicat. Valea Prahovei rămâne în continuare o zonă cu un trafic turistic extrem de mare, peste 30.000 de turişti aflându-se aici, zilele acestea. O altă destinaţie din ce în ce mai căutatăî atât de către români, cât şi de către străini, este Delta Dunării, chiar dacă tarifele sunt peste media zonelor montane. Este normal să fie aşa, deoarece transportul mărfurilor şi alimentarea cu energie, apă etc. sunt mult mai scumpe.

Majoritatea turiştilor au optat pentru 4 zile de vacanţă cu intrare vineri şi ieşire luni.

Tarifele depind foarte mult de categoria hotelului şi de serviciile solicitate. În cazul hotelurilor de 3 stele, tarifele încep de la 20 de euro/noapte/camera dublă cu mic dejun, iar în cazul hotelurilor de 4 stele tarifele variază între 40 şi 60 eur/noapte/camera dublă cu mic dejun. Însă pe litoralul românesc tarifele sunt, în această perioadă, clar mai mari, duble sau chiar triple. Este normal, pentru că avem de-a face cu un grad de ocupare extrem de ridicat. Unde este cerere, oferta este pe măsură. În cazul Deltei Dunării, tarifele sunt cu aproximativ 40-50% mai ridicate decât cele ale locaţiilor de la munte.

Turiştilor care nu şi-au permis să îşi petreacă un sejur în această perioadă, în special la mare, sau celor care nu au mai găsit locuri la hotelul dorit, în staţiunea dorită, le spun că după 20 august vor găsi cu o mai mare uşurinţă locuri, la tarife mai mici, iar începând cu 1 septembrie începe şi programul Litoralul pentru toţi, cu tarife mult mai mici. Lăsând la o parte că încep şcolile, prima parte a lunii septembrie este tradiţie pentru o parte din români, obişnuiţi să-şi petreacă atunci sejururile pe Litoral. De obicei şi vremea este caldă, încă bună pentru plajă şi îmbăiere.

De asemenea, toamna aduce programe speciale, cu tarife promoţionale, pentru turismul rural – „Vacanţe la ţară", pentru turismul montan – „O săptămână la munte" sau pentru turismul balnear – „O săptămână de refacere" şi „Decada balneară".

Topul destinaţiilor interne ale românilor pentru minivacanţa de Sf. Maria

1. Litoralul românesc (Mamaia, Vama Veche, Eforie Nord, Venus)
2. Turismul rural (Bran – Moieciu, Maramureş, Bucovina)
3. Turismul montan (Valea Prahovei, Predeal, Poiana Braşov)
4. Turismul balnear (Băile Felix, Băile Herculane, Călimăneşti-Căciulata, Covasna, Vatra Dornei)
Destinaţii externe:
1. Bulgaria (Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach – Nessebar) – circa 10.000 de turişti
2. Staţiunile balneoclimaterice din Ungaria
3. City break-uri în Europa (Viena, Roma, Barcelona, Londra, Amsterdam, Budapesta, Praga, Lisabona, Paris)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel