Minnihanov, oprit să intre în Republica Moldova. Ce căuta în Găgăuzia. Chirieac arată importanța strategică: Foarte aproape de granița cu România

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ahmed Muntasir Ahmed Muntasir)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ahmed Muntasir Ahmed Muntasir)

Președintele Republicii Tatarstan (Rusia), Rustam Minnihanov, a fost împiedicat să intre în Republica Moldova. Acesta intenționa să ajungă la o manifestație electorală organizată în Găgăuzia.

Avionul privat al lui Rustam Minnihanov a fost întors din drum de Poliția de Frontieră a Republicii Moldovei. Acesta era însoțit de un mitropolit rus și intenționa să ajungă la o manifestație electorală organizată în Găgăuzia de către un candidat pro-rus la funcția de guvernator al regiunii.

Întrebat de Mihai Gâdea de ce este atât de importantă Găgăuzia și care este miza, analistul politic Bogdan Chirieac a spus, la Antena 3:

"Atunci când a fost desfiinţarea URSS, ruşii au creat aceste două zone în Republica Molodva - Transnistria şi Găgăuzia. Transnistria a intrat direct în război cu autorităţile de la Chişinău şi are o zonă din asta de cavsi-independență, practic. De iure, Transnistria este parte din Republica Moldova. De facto, nu a fost niciodată. Dar, din cauza acestui fapt, practic, Republica Moldova, astăzi când vorbim, deși a îndeplinit toate criteriile, nu poate intra nici în NATO, nici în UE, fiindcă nu îşi controlează propriul teritoriu, adică Transnistria nu răspunde comenzilor administraţiei de la Chişinău. Are propria administraţie şi şi-a declarat independența nerecunoscută de nimeni, nici măcar de Federaţia Rusă în acest moment.

"S-au temut mult de România"

Acelaşi lucru l-au făcut ruşii. S-au temut mult de România şi atracţia faţă de România. Poate că au văzut mai departe, în anii '90 - unde nu au văzut decât mult mai târziu, să spunem, şi partenerii noştri occidentali - şi atunci au inventat şi această zonă - Găgăuzia - cu aşa-numită capitală la Comrat care este un consiliu popular vechi, de acum 30 de ani, cu toaletele nefuncţionale. Sinistru absolut! Ei au încercat să bage bani  - şi probabil că asta face şi preşedintele din Tatarstan, care este şef de companie de avioane strategice - pentru a crea această problemă.

Găgăuzia să ştiţi că este foarte bine amplasată strategic - în sudul Republicii Moldova, lângă Ucraina, foarte aproape de Delta Dunării şi graniţa cu România. În sud, acolo, probabil că, în linie dreaptă, sunt 100 de km până la baza de la Mihai Kogălniceanu, nici atât nu ştiu dacă sunt. Atunci, probabil că sunt foarte interesaţi să activizeze această zonă, din punct de vedere politic, că militar nu prea au cum şi nu au cu cine. Sunt câteva zeci de mii de persoane în aşa-numita Republică Găgăuza, că ei aşa se autointitulează. Ei aleg preşedintele Găgăuziei.

Încearcă la ceea ce Rusia se pricepe, că în rest am văzut că sunt cu multe decenii în urma civilizaţiei occidentale, ca să nu spun cu secole - se pricep la războiul hibrid şi, la fel cum au încercat să o submineze pe Maia Sandu şi opţiunea să euroatlantică, la fel încearcă să facă acum cu Găgăuzia.  Nu este un pericol mare, să ştiţi, în momentul ăsta, fiindcă văd că Republica Moldova, bine sfătuită, a ştiut să se apere.

"Nu ştim dacă avionul nu era cu indicativ turcesc"

În privinţa zborului avionului... El a decolat din Istanbul - Turcia e ţară NATO. Nu ştim sub ce indicativ a decolat, nu ştim dacă avionul nu era cu indicativ turcesc... Tot traficul aerian din România, în acest moment, presupun că, în situaţia dată de un an şi ceva, mai este controlat şi de NATO, în afară de Romatsa şi Eurocontrol".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel