Minodora Cliveti: Parlamentul European este preocupat de situatia tinerilor pe piata muncii

Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din cadrul Parlamentului European a votat ieri raportul privind "Combaterea somajului in randul tinerilor: posibile solutii" la care a contribuit si europarlamentarul roman Minodora Cliveti, raport care vine cu solutii concrete pentru sprijinirea tinerilor pe piata muncii UE.

Avand in vedere faptul ca in present, in Uniunea Europeana, sunt peste 5,5 milioane de tineri cu varsta sub 25 de ani care nu au un loc de munca. In Romania, rata somajului a ajuns la 24% pentru aceasta categorie de varsta. Este important ca toate partilor interesate sa fie implicate, inclusiv institutiile de invatamant si formare profesionala, angajatorii individuali, oficiile fortelor de munca publice si agentiile de recrutare private, partenerii sociali, pentru a implementa in mod eficient masurile ce vizeaza sprijinirea angajarii tinerilor pe piata muncii.

Actiunile de combatere a somajului in randul tinerilor trebuie să fie coordonate cu actiunile de stimulare a redresarii economice si a reformei politicilor in domeniul muncii. Trebuie impulsionate masurile de sprijin adresate intreprinderilor mici si mijlocii ce doresc sa puna in practica mecanismele garantiei pentru tineret, in stransa cooperare cu oficiile fortelor de munca publice si agentiile de recrutare private, prin masuri de relaxare fiscala, si oferind posibilitatea accesului la finantare pentru formarea profesionala la locul de munca. Acest lucru va reprezenta o investitie eficienta in potentialul tinerilor.

Statele membre sunt incurajate sa sprijine activitatile de liber-profesionist in randul tinerilor prin instituirea de stimulente si de conditii preferentiale pentru inceperea propriei afaceri, prin reducerea birocratiei si masuri fiscale favorabile.

Mobilitatea profesionala in UE trebuie incurajata, tinand cont ca peste un milion de locuri de munca in anumite regiuni ale UE, sunt inca neocupate.

"Este important ca, intr-o lume exigenta si competitiva, tinerilor sa li se ofere sansa sa dobandeasca competente si o experienta cat mai variata, inclusiv prin studierea in strainatate, pentru a le imbunatati perspectivele pe piata muncii", a declarat Minodora Cliveti.

In acest context, noul program al UE pentru educatie, formare, tineret si sport Erasmus+, care urmeaza sa fie lansat in ianuarie 2014 va oferi posibilitatea unui numar de 4 milioane de persoane sa studieze, sa se formeze, sa predea sau sa desfasoare activitati de voluntariat in strainatate pana in 2020. Programul va beneficia de un buget de aproximativ 14,5 miliarde euro pentru perioada 2014-2020. Erasmus+ va inlocui actualul Program de invatare de-a lungul vietii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programele „Tineretul in actiune”, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa si Edulink, precum si programul de cooperare bilaterala cu tarile industrializate.

Biroul de Presa PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel