Proiectul de lege care interzice distribuirea băuturilor energizante către minori a trecut de Camera Deputaților. E de ajuns limitarea accesului la astfel de produse sau e nevoie și de o educație în acest sens?
Proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populație, care interzice consumul de astfel de băuturi de către minori, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților marți, cu 238 de voturi "pentru", unul "împotrivă" și 12 abțineri, informează Agerpres.
Acest proiect de lege reglementează interdicția comercializării băuturilor energizante care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, și două sau mai multe substanțe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactonă și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central, în incinta instituțiilor de învățământ, a instituțiilor de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.
Psihologul Radu Leca, realizatorul emisiunii Ultrapsihologie, este de părere că multe nu se vor rezolva cu această decizie ci, dimpotrivă, consumul va crește în ciuda interdicțiilor, ca reacție firească a consumatorilor tineri, mai ales la vârsta pubertății și adolescenței:
"Lucrurile sunt foarte simple. Există în istorie un eveniment care s-a numit așa: prohibiție. În vremea în care băutura a fost interzisă la nivel național pe teritoriul Americii oamenii au consumat de 100 de ori mai multă băutură. Orice formă de interzicere, de limitare ca și acces, de contact sau de consum cu un produs de la țigări la băuturi energizante va reprezenta o garanție totală de distribuire a acestor produse către minori.
În ziua în care marijuana va fi legiferată.... Începând de astăzi, în doi ani de zile la nivel național, după imaginea și evoluția dinamică a Italiei (ulterior va fi Franța, Germania și va urma România), consumul de băuturi energizante, țigări și țigări de marijuana va exploda! Vorbim în 48 de luni!", a conchis Leca.
Conform unui amendament adoptat de plen, constituie contravenție comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să le comercializeze, atâta timp cât aceste fapte nu sunt comise în astfel de condiții încât, conform legii penale, să fie considerate infracțiuni.
Încă o dată, ca în cazul alcoolului și al tutunului, se merge pe ideea interdicției, în loc să se pună accentul pe educație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu