Potrivit biologiei, celulele noastre se reînnoiesc la fiecare 7 ani, determinând regenerarea psihofizică a întregului organism. Psihologia, la rândul său, identifică cicluri de șapte ani de transformare individuală.
Pe de altă parte, numărul 7 este plin de semnificații simbolice care îl conduc înapoi la cercetarea mistică, la explorarea de sine, la căutarea completității interioare. Nu întâmplător îl găsim în cele 7 chakre, în cele 7 zile ale săptămânii și ale creației, în cele 7 cereale Steiner, în ciclurile septenare identificate de pitagoreici, potrivit Eticamente.
Biologia susține că celulele se reînnoiesc la fiecare 7 ani, o transformare care ar implica o reînnoire psihofizică la 360 de grade. În primii șapte ani, corespunzători copilăriei, se formează sistemul neurosenzorial: nou-născutul dezvoltă mai întâi simțul tactil și al auzului.
În al doilea 7 ani, organele fizice conectate la sistemul ritmic, adică inima, respirația și circulația, își desăvârșesc dezvoltarea, paralel cu gândirea și memoria. În această a doua fază, care corespunde școlii primare, profesorii și colegii își asumă un rol de importanță primordială și aici se maturizează capacitatea de relaționare.
Încep apoi al treilea 7ani: organele și membrele sexuale își completează dezvoltarea, membrele se lungesc și începe formarea sistemului metabolic. În acest moment al evoluției, băiatul este capabil să facă abstracție mentală, să își formeze o opinie personală și să abordeze subiecte științifice. Sexul devine o obsesie, căutarea unui partener capabil să se completeze capătă o importanță primordială.
Urmează o a doua triadă, între 21 și 42 de ani, sau al treilea, al patrulea și al cincilea 7 ani: în această perioadă se dezvoltă facultățile de a gândi, a simți și voința. În această fază individul își dezvoltă o anumită ambiție, își dorește să-și facă un loc în lume, să dobândească bunuri materiale sau să facă carieră, dar pe măsură ce avansează se stabilizează, concentrând tot mai multă atenție pe siguranță și confort.
În sfârșit, există a treia triadă, între 42 și 63 de ani, care vizează dezvoltarea spiritualității într-un mod conștient. De fapt, realizarea materială nu mai este suficientă, se simte dorința de căutare a adevărului, pentru sine, în ciuda regulilor impuse de societate. Peste 63 de ani, spiritualitatea se dezvoltă în continuare în ciuda energiei fizice care scade progresiv. Dar spre deosebire de ceea ce se crede, această fază poate fi foarte pozitivă, deoarece este mai orientată spre sine.
Sufismul, un curent mistic islamic care și el împarte viața în cicluri de 7 ani. Aceste cicluri identifică cele 4 Timpuri ale vieții: de la naștere până la 28 de ani există Timpul Creșterii (7-14-21-28), care corespunde dezvoltării organismului și formării personalității; Urmează Timpul Stabilității, de la 28 la 56 de ani, în care se urmărește împlinirea și echilibrul personal, apoi vine Timpul Prosperității, de la 56 la 84 de ani, în cele din urmă Timpul Înțelepciunii, de la 84 la 112 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu