Poate fi considerată o minune sau o dovadă că era Internetului leagă oameni din diferite colțuri ale lumii. Uneori pentru comunicare, alteori pentru a face lucruri bune. R. Trandafir, căci acesta este numele bătrânului care citește pe banca din Parcul Circului, va avea o casă. Una la țară, nu foarte departe de Capitală. O casă bătrânească, cu de toate. Minunea a venit de la o româncă din Spania.
"Domnu Trandafir"
Unii au crezut că a fost profesor chiar înainte de a-i afla numele, R. Trandafir. Cu barba mare și cu privirea blândă, cu vorba bună, de care mulți nu s-au săturat, pentru unii a semănat cu "Domnu Trandafir", profesorul din narațiunea lui Sadoveanu. Și parcă Sadoveanu l-a descris pe domnul R. Trandafir. "Domnu era un om foarte necăjit, (...), care cu greu își ducea gospodăria lui, că venea de multe ori amărât, ca să ne dea cu dragoste învățătura de toate zilele... Dar atunci nu, n-avea altă grija decât să ne spuie istorii mișcătoare. Ca dânsul poate au mai fost mulți. Și toți, dragă prietine, când te gândesti bine, au fost niște apostoli, care-au îndurat sărăcie și batjocură, care au trecut printr-un vifor de nemulțămiri și vorbe rele, și care totuși au izbutit să-si îndeplinească cu bine menirea...", scria Mihail Sadoveanu. Dar domnul Trandafir din Capitală nu a fost profesor. A terminat Facultatea de Fizică și a lucrat la IPRS Băneasa. A fost disponibilizat, nu a putut să-și mai plătească împrumutul și a rămas fără casă. Nu vorbește mult despre modul cum și-a pierdut casa, pentru că îl doare.
Nu a fost profesor pentru învățăceii de pe băncile școlii, însă este un profesor pentru toți cei care i-au aflat povestea. Pentru toți, este "Domnu Trandafir". Acum, va sta într-un sat de câmpie. Minunea a venit de la o româncă din Spania. Este casa ei, unde va mai veni câteodată. A spus: "Oricine poate găsi un adăpost, dar nu oricine poate câștiga un bunic". Ajutoarele pentru pentru domnul Trandafir vor fi mai ușor de strâns. Va mai avea nevoie doar de un fel de pensie pentru hrană și utilități.
IPRS Băneasa
Acesta este locul unde R. Trandafir a lucrat, după ce a terminat Facultatea de Fizică din Timișoara. Peste un an va ieși la pensie. Victor Ciutacu era consilier la APAPS în perioada în care această instituție i-a dat lui Omar Hayssam fabrica IPRS Băneasa, o adevărată mină de aur pe piața imobiliară. Ciutacu a povestit: "Privatizarea s-a făcut cu licitație și, din câte îmi mai amintesc, a concurat Hayssam împotriva lui Tender. Au spus că nu are toate hârtiile sau că a dat prea puțin și l-au scos din joc, a rămas Hayssam cu firma. Tender se asociase cu niște olandezi, ăia s-au plâns, prin presă. Parcă îmi amintesc că ziarele scriau că acționară în firma câștigătoare era mama lui Hayssam, de 80 de ani, domiciliată în Homs, Siria, unde acum se bat ăștia. A dat pe fabrică doi lei cincizeci și a pus mâna pe zeci de parcele de teren în Pipera, o mină de aur. A tăiat tot la fier vechi și a vândut pământul, acum e plin de sedii de multinaționale pe acolo.".
De atunci a început și calvarul domnului Trandafir. S-a terminat în ziua în care teroristul numărul 1 al României a fost capturat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News