Economistul Mircea Coșea a vorbit despre miracolul economic polonez și ce are de făcut România pentru a reuși să se impună pe piața internațională cu anumite produse.
Într-un interviu exclusiv la DC News, Mircea Coșea, profesor de economie, a explicat ce a făcut Polonia pentru a reuși să-și dezvolte economia.
„Privind în perspectivă, care sunt sectoarele economice în care poate performa țara noastră, către ce ar trebui să se îndrepte atenția autorităților cu măsuri de sprijin?“, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.
„Noi nu avem un studiu pe această temă. Atunci când te gândești care este prioritatea, pleci de la vechea teorie a avantajelor comparative și vezi ce poți să faci față de alții sau, mai simplu, te uiți pe calculatorul cu import-export și vezi unde ai ai multe ieșiri. Trebuie să ai o gândire deschisă, liberă și de perspectivă.
La un an după ce Polonia a intrat în Uniunea Europeană, ei au făcut un asemenea studiu. Eram la acea vreme în legătură cu niște oameni care s-au ocupat și ei mi-au spus că 'am făcut calculul și a reieșit un lucru absolut straniu, acela că singura marfă care poate să fie cea mai bună pe piața europeană este maioneza, pe care o face o mică societate din Łódź'. Mi-au spus că trebuie să se gândească la altceva. Atunci, ei au făcut niște calcule și a reieșit că trebuie neapărat să sprijine agricultura, pomicultura, industria de armament șamd.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Paradox cu banii. Mircea Coșea: De ce nu se vede creșterea economică în buzunarul românilor / video
La noi - eu spun lucrul ăsta de mult timp și am ajuns aproape obsedat - cea mai importantă sursă de venit pentru viitor este agricultura. Suntem atât de dotați încât trebuie să transformăm agricultura, care poate să hrănească vreo 80 de milioane de oameni, într-un factor de export. Asta înseamnă că recoltele, unde ne situăm de vreo 10 ani pe locurile 1, 2, 3 la grâu, porumb floarea soarelui, soia și rapiță, ar trebui să nu mai fie exportate, ci prelucrate în țară. În felul cum merg lucrurile și în apariția unor elemente clare de criză alimentară, cine va produce mâncare în viitor va fi la fel de bogat ca cei care produc petrolul acum.
În al doilea rând avem IT-ul, care ar trebui să fie sprijinit. În ceea ce privește construcțiile, nu. Ele merg acum pentru că este o conjunctură, dar asta nu înseamnă că devenim constructori. Avem nevoie de niște ramuri care să aibă baza în resursele interne. Mă refer la energie, alimentație și să speculăm această conjunctură pe care o avem acum cu anumite minerale, precum cuprul sau metalele rare. Trebuie să existe o permanentă activitate de diplomație economică și să înțelegi ce au înțeles alții - ungurii, polonezii sau slovacii - că nu e păcat să ai relații economice extracomunitare“, a spus profesorul Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu