Mircea Badea și-a arătat surprinderea când a văzut care este cea mai citită știre de pe DC News în acest weekend.
Am vorbit cu Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, după ce a scris o carte venind în ajutorul elevilor și profesorilor - „Limba română. Gramatica pentru elevi”, la Editura Badea&Professional Consulting. În articol nu am precizat că este mama lui Mircea Badea. Surprinzător sau nu, cititorii au fost interesați de noutățile prezentate, motiv pentru care știrea a fost cea mai citită. Interviul îl găsiți aici.
Mircea Badea a făcut un scurt comentariu după ce a văzut topul știrilor de pe DC News.
„La DC News, astăzi, cea mai citită știre a fost o știre despre mama mea. Mama mea nu este florăreasă, dar se scoală de dimineață. Mama mea este profesoară de limba și literatura română... cât or mai fi limba și literatura română... că nu se știe niciodată. Revenind: cea mai citită știre de pe DC News este cu mama, fără să scrie în text că este mama mea, dar vă zic eu că este mama”, a zis Mircea Badea la Antena 3.
Apoi, realizatorul TV a spus că a aflat despre schimbările respective, dar el este „cu Kim Kardashian”. „Cum să vorbesc eu despre schimbarea gramaticii limbii române pe post? Mie îmi trebuie audiență. Văd că pe DC News este cea mai citită știre”, a mai spus Mircea Badea.
Clitice anticipate și clitice reluate; calitatea de centru și calitatea de adjunct a claselor lexico-gramaticale, realizări ale părților de propoziție și posibilități combinatorii ale părților de vorbire, substantivele masive și arhigenul, cele cinci conjugări ale verbului, modul prezumtiv, desființarea diatezelor reflexivă și pasivă, verbele interent reflexive, relația ternară a numelui predicativ, complementul prepozițional sunt câteva dintre noile terminologii și noțiuni.
„Limba română. Gramatica pentru elevi”, la Editura Badea&Professional Consulting
Pentru ca elevii să înțeleagă mai ușor aceste noutăți, Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a publicat cartea ”Gramatica actualizată”. Explică și clarifică noile terminologii și concepte - destul de multe - cu care elevii nu sunt obișnuiți, iar în manuale ori nu există deloc, ori sunt doar menționate.
În finalul cărții, există „EXTRAS DIN ORDINUL MINISTRULUI EDUCAȚIEI NAȚIONALE NR.3393/28.02.2017 - ANEXA NR.2 - PRIVIND APLICAREA NOILOR PROGRAME PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL GIMNAZIAL”, care se referă strict la gramatica limbii române.
Citiți mai multe detalii AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu