Mircea Badea: Dacă Austria ar fi votat pentru intrarea României în Schengen, România nu intra în Schengen

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Mircea Badea a explicat de ce România nu ar fi intrat în Schengen nici dacă Austria nu şi-ar fi exercitat dreptul de veto în Consiliul JAI de pe 8 decembrie. 

"Dacă Austria ar fi votat pentru intrarea României în Schengen, atenţie, că e foarte important, România nu intra în Schengen. Cum aşa? Dintr-un motiv foarte simplu. Noi suntem la pachet cu Bulgaria, şi explic, e 100% sigur ce spun. România e la pachet cu Bulgaria, iar Olanda a spus că Bulgaria nu poate intra în Schengen. Noi fiind la pachet, nu intram nici noi, din cauza votului Olandei în legătură cu Bulgaria. 

Şi dacă Austria spunea că da, da, România, da, noi nu intram. Deci toată această furie legitimă, corectă, anti-austriacă, a fost dirijată şi încurajată pentru ca culpele locale să dispară în marea de furie anti-austriacă. Care are legitimitate absolută. Dar şi dacă Austria vota DA, noi nu intram în Schengen. Pentru că Olanda a spus că Bulgaria nu intră în Schengen şi noi suntem la pachet cu Bulgaria. 

De ce suntem noi la pachet cu Bulgaria? Dintr-un motiv foarte simplu. Avem Dunărea între noi. Şi atunci, dintotdeauna, noi am fost luaţi împreună, pentru că Dunărea e frontieră naturală între România şi Bulgaria. Ca să te decuplezi, cum o ard unii, nu se poate face aşa. De ce? Ca să ne decuplăm de Bulgaria, trebuie să schengenizezi frontiera, Dunărea, care presupune nişte chestii tehnice, nişte operaţiuni. Nu poate fi făcută doar pentru că am scris pe o foaie. Nu merge aşa. În toate documentele, rezoluţiile, ziceţi-le cum vreţi, Uniunii Europene, România şi Bulgaria sunt împreună. 

Putem iniţia decuplarea, dar nu se întâmplă aşa, simplu. E o chestie care durează!", a spus Mircea Badea la emisiunea În Gura Presei. 

Austria a votat împotriva României şi Bulgariei la Consiliul JAI din 8 decembrie, astfel că ţara noastră nu a mai aderat la Schengen. Motivul prezentat de austrieci a fost legat de migraţia ilegală, asta deşi atât cifrele prezentate de România, cât şi cele prezentate de Frontex, autoritatea europeană care se ocupă de securitatea frontierelor, contrazic datele austriece. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că a fost "dezamăgit şi supărat" din cauza votului Austriei, dar a anunţat că va continua să lucreze pentru ca România să intre în Schengen. În plus, europarlamentarul Rareş Bogdan a anunţat că refuzul Austriei pentru România şi Bulgaria va fi pus în dezbatere în plenul Parlamentului European marţi, 13 decembrie. Rămâne de văzut la ce concluzii se va ajunge! 

În tot acest timp, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, îşi reafirmă refuzul pentru România şi Bulgaria, şi afirmă că extinderea spaţiului Schengen nu se va realiza atât timp cât frontierele externe nu sunt sigure. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel