Mircea Badea a avut o reacție după răspunsurile pe care i le-a dat Bogdan Chirieac.
Redăm articolul de ieri, iar replicile lui Mircea Badea la răspunsurile analistului politic le găsiți la finalul materialului.
După un an de la conflictul pornit de Vladimir Putin, se vorbește despre „oboseala europenilor, implicit a românilor” legată de războiul din Ucraina. Conform unui eurobarometru, 25% dintre români s-ar opune, în acest moment, ajutorării Ucrainei.
În acest context, Bogdan Chirieac a spus, la România TV: „Oboseala legată de războiul din Ucraina nu se manifestă doar în România, ci în toată lumea occidentală”.
După ce a văzut ce a declarat analistul politic, Mircea Badea a avut o întrebare la Antena 3 CNN: „Să ne spună Bogdan Chirieac, pe DC News, unde și cum a văzut că se manifestă, în România, oboseala legată de războiul din Ucraina”.
Bogdan Chirieac i-a răspuns pe DC News:
„În cazul României, oboseala este măsurată în sondajele de opinie. Recent, conform unui eurobarometru citat în toată presa, 25% dintre români au zis că s-ar opune, în acest moment, ajutorării Ucrainei. Este un rezultat al oboselii care se manifestă. În procente mai mari sau mici, această oboseală se regăsește în toată Uniunea Europeană, potrivit eurobarometrului.
În plus, au fost nenumărate manifestații împotriva creșterii prețurilor la facturi, împotriva inflației galopante. Lucrurile acestea au legătură cu războiul din Ucraina, cu embargoul împotriva Rusiei, cu iadul declanșat de intervenția lui Vladimir Putin. Până și în Statele Unite ale Americii se manifestă o oarecare oboseală deși SUA nu sunt afectate direct sub nicio formă. Partidul Republican analizează, cu mare atenție, sprijinul pe care îl oferă Congresul American Ucrainei. Așa se manifestă oboseala”.
Domnule Chirieac, cred că Mircea Badea v-ar spune că inflația nu are legătură cu războiul din Ucraina.
„Legătura este directă deoarece creșterea prețului la energie a provocat inflația galopantă. Creșterea prețului la energie este cauzată de întreruperea livrărilor de gaze rusești ieftine și importul de gaz lichefiat mult mai scump, din diverse părți ale lumii. Cu energia mult mai ieftină, a explodat inflația. Este o legătură absolut direct proporțională”, a fost răspunsul lui Bogdan Chirieac.
VEZI ȘI: "Vreți să vină rușii să vă taie copiii?" Chirieac, reacţie la mesajul consilierului lui Zelenski pentru români: Plătim acest preț și trebuie să mergem până la capăt - https://www.dcnews.ro/vreti-sa-vina-rusii-sa-va-taie-copiii-chirieac-reactie-la-mesajul-consilierului-lui-zelenski-pentru-romani-platim-acest-pret-si-trebuie-sa-mergem-pana-la-capat_907785.html
„Așa, și? Nu au voie 25% dintre români să gândească? Nu fac nimic altceva. Nu este ca și cum ar face ceva. Doar gândesc. Este o problemă asta? Ce legătură au manifestațiile împotriva creșterii prețurilor la facturi? Eu nici nu le-am văzut oricum. Dacă nu exista războiul din Ucraina, nu exista niciun fel de protest? Era o lume perfectă în care nimeni nu protesta? Iar faptul că au protestat unii, pe care eu nu i-am văzut, împotriva creșterii prețului la gogonele, înseamnă că se gândesc că vin rușii să le taie copiii, așa cum a zis Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski? Nu înțeleg”, a zis Mircea Badea la Antena 3 CNN.
„Creșterea oricărui fel de preț nu provoacă inflație. Inflația provoacă creșterea prețurilor. Creșterea prețurilor la pâine, energie, benzină, cuie nu provoacă inflație. Este invers: Inflația provoacă creșterea prețurilor la pâine, cuie etc. Doar statul poate provoca inflație”, a mai spus Mircea Badea susținând că inflația nu are legătură cu războiul din Ucraina.
Mii de persoane s-au adunat, la finalul lunii februarie 2023, la Poarta Brandenburg din Berlin la o manifestaţie în favoarea negocierilor de pace cu Rusia, pentru încheierea războiului în Ucraina, alte mii de protestatari participând în aceeaşi zi la Bruxelles la un marş împotriva invaziei ruse, transmit agenţiile DPA, AFP şi EFE.
Creșterea prețurilor din cauza inflației a dus la mai multe proteste și greve în mai multe state din UE, inclusiv în România. În București, sute de oameni au ieșit în stradă. În Franța, oamenii au protestat pentru a cere ca salariile să crească raportat la inflație. Cehii au protestat față de modul în care Guvernul de la Praga gestiona criza energetică. Angajații societății de căi ferate din Marea Britanie și piloții din Germania au organizat greve pentru a cere salarii mai mari, pe fondul creșterii prețurilor. Se întâmpla în partea a doua a anului 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu