În 2018, când se vor împlini 600 de ani de la moartea lui Mircea cel Bătrân și 100 de la Marea Unire, ortodocșii ar putea avea un nou sfânt în sinaxar. Prima canonizare a unui domnitor român a avut loc în 1992. În acel an, Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu au fost proclamați de către Patriarhul Teoctist sfinți ai Bisericii Ortodoxe. În 2008, a fost canonizat Neagoe Basarab.
Propunerea de canonizare a lui Mircea cel Mare a venit din partea Arhiepiscopului Varsanufie al Râmnicului. Scriitorul Dan Ciachir a semnalat redacției DCNews o apariție editorială deosebită, realizată de editura Praxis. ”La această editură a apărut primul număr al publicației Martyria, o revistă de teologie și spiritualitate ortodoxă editată de Arhiepiscopia Râmnicului, a declarat Dan Ciachir pentru DCNews. Este o premieră în materie de publicistică ortodoxă, datorată condițiilor grafice deosebite și eleganței acestei lucrări. Numărul 1 al revistei Martyria se deschide cu un editorial scris de Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului. În acest text se formulează pentru prima dată dorința de canonizare a voievodului Mircea cel Mare, de la a cărui trecere la cele veșnice se vor împlini 600 de ani în 2018. În același an se vor sărbători și 620 de ani de la Sfințirea Mănăstirii Cozia, ctitoria lui Mircea cel Bătrân, în care se află locul său de veci”.
Episoade din Pateric, dramatizate
”Primul număr al revistei Martyria mai înregistrează o premieră, ne-a declarat Dan Ciachir. În revistă sunt transpuse în limbaj teatral, adică dramatizate, câteva episoade din pateric, cartea de căpătâi a monahilor ortodocși. De asemenea, revista are ilustrații deosebite, după lucrările ceramistului catalan Joan Panisello i Chavarria”, a amintit Dan Ciachir.
Proclamația de canonizare a lui Ștefan cel Sfânt
Patriarhul Teoctist a dat citire la Putna, actului de canonizare a lui Ștefan cel Mare. A doua semnătură de pe Actul Sinodului este a lui Daniel, Mitropolitul Moldovei, astăzi Patrairh.
”Pentru aceasta, urmând rânduiala canonică și sinodală și chemând în ajutorul nostru Puterea Celui Prea Înalt, HOTĂRÂM:
Ca de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, Voievodul Ștefan cel Mare al Moldovei să fie pomenit laolaltă cu bărbații cei cuvioși și Sfinți ai Bisericii, cinstindu-se cu slujbe și cântări de laudă în ziua de 2 iulie, fiind înscris în sinaxar, cărțile de cult și calendarul Bisericii noastre cu numele „DREPTCREDINCIOSUL VOIEVOD ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT". Spre veșnică cinstire, dovadă și încredințare despre cele ce am hotărât, s-a întocmit acest Tomos Patriarhal și Sinodal de Canonizare spre a fi adus la cunoștința credincioșilor și clerului Bisericii Ortodoxe Române și tuturor evlavioșilor români, oriunde ar trăi aceștia. Dat în București, anul mântuirii 1992, luna iunie, ziua a douăzecea”, anunță Patriarhul în proclamația de canonizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu