Economistul Mircea Coșea avertizează că la iarnă românii vor întâmpina dificultăți cu plata facturilor la energie.
Vara este pe terminate, iar românii își fac deja griji pentru ceea ce se va întâmpla în perioada rece a anului. Facturile mari la energie ar putea deveni o problemă care îi va copleși pe români, iar economistul Mircea Coșea avertizează că este posibil ca oamenii să fie nevoiți să facă economie. Asta ar putea duce la agravarea situației sociale și implicit la scăderea calității vieții, mai spune profesorul.
"Compensarea nu mai poate fi plătită. Asta s-a declarat, chiar domnul prim-ministru a declarat că nu se mai poate. Noi vom fi într-o situația care se numește autoreglare a consumului, adică cetățenii își vor închide singuri consumul pentru că știu dinainte că nu pot să plătească. Noi avem o experiență de pe timpul lui Ceaușescu cu acest lucru, deci cei mai în vârstă știu că e mai bine să nu mai dai drumul la aragaz, e mai bine să nu mai pui un bec mai mare, ca să poți să plătești factura, dar asta înseamnă o scădere foarte mare a calității vieții. Înseamnă aducerea populației la o anumită penurie de energie, pe care nu credeam că o vom avea ca țară membră a Uniunii Europene.
Deci situația socială se va agrava, foarte mare atenție. Însă, vreau să subliniez un lucru. Măcar de ar apărea o măsură, oricare ar fi ea, măcar de ar apărea, pentru că discuțiile despre ceea ce ar trebui să se facă riscă să se prelungească până în toamnă și să nu luăm nicio măsură. Măcar să ni se spună clar: "Încercăm asta, vedem cum iese și mai departe vom încerca să corectăm dacă sunt greșeli". Ministerul Energiei este foarte important aici și văd că nu vine cu o strategie bine pusă la punct.", a declarat Mircea Coșea la Realitatea Plus.
Preţurile gazelor şi, implicit, ale electricităţii vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite şi foarte mulţi consumatori industriali vor falimenta, se arată într-o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă, remisă, miercuri, AGERPRES.
Preţul gazelor naturale a atins marţi un nou prag record pe bursa din Olanda, 251 euro/MWh, deşi în Europa temperatura medie a aerului este de 25 grade Celsius.
Preţurile gazelor şi implicit ale electricităţii vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite, iar problema cea mai importantă a iernii viitoare este existenţa efectivă a gazelor, ceea ce va duce la situaţia în care unii consumatori sau ţări vor fi determinaţi să ofere oricât pe gaze, doar pentru a le avea, spun autorii studiului, conform Agerpres.
"Anul trecut, creşterea preţului gazelor naturale a început în luna iulie, urmare a reducerii livrării de gaze din Rusia, pe fondul lipsei obligaţiilor contractuale pe termen lung şi a unor probleme tehnice. Această situaţie a determinat o creştere a preţului gazelor cu 463% faţă de preţul maxim înregistrat înaintea începerii conflictului din Ucraina. Istoria se repetă anul acesta. Reducerea livrărilor de gaze spre ţări din Europa va aduce preţuri la gaze în iarnă, care nu au mai existat vreodată pentru acest produs", susţin specialiştii. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu