Profesorul de economie Mircea Coşea a vorbit despre scumpirile la energie electrică care vor veni la pachet cu o mulțime de alte măriri de prețuri.
Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre scumpirile la energia electrică după ce ieri ministrul Energiei, Virgil Popescu, a exclus scumpiri de 100% la prețul energiei termice, la gaze naturale și la energie electrică, dar a admis faptul că prețurile vor crește. "Utilitățile astea sunt ca un fel de lanț trofic în natură.", a explicat profesorul Mircea Coșea, avertizând că toate aceste scumpiri se vor resimți considerabil în buzunarele românilor.
VEZI ȘI: Virgil Popescu, anunț de ultimă oră despre taxa pe centrala de apartament
"Avem o declarație a domnului ministrul al Energiei de ieri seară în care spunea că domnia sa garantează că prețul gazelor nu se va dubla. Întrebat apoi cu cât se va mări, răspunsul a fost nu știu. Asta ce înseamnă? Că poate se pot tripla? Sau pot crește cu doar 90%? Ei, lăsând la o parte speculațiile astea de semantică ajungem la o concluzie foarte clară, subliniată astăzi de o instituție foarte credibilă și anume Banca Națională și anume că vom avea o creștere foarte importantă la utilități. Utilitățile astea sunt ca un fel de lanț trofic în natură, începând de la creșterea gazului sau a electricității, sau a carburantului, vom avea creștere de prețuri și la o legătură de pătrunjel pentru că toată lumea are nevoie de energie, de transport, de încălzire.
Lucrurile sunt foarte grave pentru că nu s-au luat măsuri la timp. Dintr-un motiv pe care eu nu îl înțeleg pentru că suntem obișnuiți cu destul de multă atenție în declarațiile Băncii Naționale, domnul guvernator a menționat astăzi ca principală cauză a inflației cauze externe care vin în România pentru că inflația internațională vine ca un val care se sparge și pe țărmurile românești, dar există și cauze interne.
Luați drept exemplu problema liberalizării pieței electricității și gazului. Toată lumea știe că treci la liberalizarea acestui produs - electricitatea, atunci când asiguri cel puțin 80% din consum prin producție internă. Această liberalizare trebuia să fie făcută cu mulți ani în urmă. (...) În situația actuală noi avem import de energie, așa încât vom plăti ceea ce producem noi, dar diferența care va fi importată va fi negociată pe o bursă care funcționează în România și care are prețul zilei de mâine sau a zilei următoare, deci ne așteptăm la foarte mari diferențe, în funcție de cerere și ofertă. De aici și ceea ce se va întâmpla în facturile noastre.
Nu se poate regla acum așa ceva. Nu există metode de îmbunătățire, deci esențial este să existe din partea statului niște mijloace de ajutorare. Îi vom ajuta pe cei cu venituri mici, dar o creștere de 100% îi va afecta și pe cei cu venituri medii și va afecta altceva, va afecta producția. Producția afectată de astfel de costuri devine necompetitivă pe piața europeană la export. Deci o astfel de creștere duce la o debalansare macro-economică și creșterea datoriei pe care România o are și a deficitului. Nu e de joacă.", a declarat Mircea Coșea la Realitatea Plus.
VEZI ȘI: BNR anticipează o creştere a inflaţiei, dar nu măreşte dobânda-cheie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu