Profesorul de economie Mircea Coşea avertizează că e nevoie urgentă de creşterea veniturilor pensionarilor cu pensii mici, în caz contrar putând să se ajungă chiar la pierderea de vieţi omeneşti. Acesta a oferit şi o soluţie: un împrumut!
"În acest an trebuie neapărat să crească veniturile pensionarilor cu pensii mici. Nu vorbesc de creşterea pensiilor, ci a veniturilor. Pensiile nu pot creşte, dar veniturile da. În sensul în care statul poate da facilităţi, prin vouchere sau alte lucruri.
Revin asupra unor lucruri care există în alte ţări. Ar fi bine ca marile reţele comerciale din România, cu capital străin, să practice o solidaritate cu această categorie a pensionarilor oferindu-le mărfuri cu preţuri reduse sau cu bonusuri, din categoria celor care ies din garanţie", a declarat Mircea Coşea la România TV.
Acesta spune că declaraţia preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, conform căreia pensiile pot creşte doar dacă vor creşte şi colectările la bugetul de stat, este "un truism, o declaraţie care nu ar trebui făcută".
"Să ne spună cum pot creşte colectările. Şi aici sunt două întrebări. Face statul ceva pentru a recupera banii de la societăţile cu capital majoritar de stat care sunt în urmă cu depunerea cotizaţiilor? A doua întrebare este dacă statul are posibilitatea să ofere locuri de muncă cu calificare superioară, ca să aducă depuneri mai mari la fondul de pensii?
Deocamdată bugetul nu poate oferi o creştere a pensiilor, e clar. Bugetul e sub o presiune fantastică şi nu putem să le cerem guvernanţilor să facă ce nu pot. S-au mărit cheltuielile militare, au venit cheltuielile cu refugiaţii, avem cheltuieli cu înarmarea şi cu susţinerea perioadei de criză militară. Nu putem cere asta, însă, în ultimii ani ne-am împrumutat într-un ritm îngrozitor de rapid şi mare, fără să ştim unde s-au dus aceşti bani. În condiţiile în care trebuie neapărat să crească veniturile acestor oameni, pentru că altfel nu pot trece anul, cred că ar fi util să facem un împrumut pe piaţă pentru mărirea veniturilor acestor oameni. Dacă împrumutul e transparent, dacă ştim pentru ce e făcut şi dacă e bine urmărit, nu ar fi de pomană, ca până acum. Dacă nu reuşim să mărim veniturile acestor categorii anul ăsta, înseamnă să avem pierderi importante umane, pentru că oamenii nu mai au bani de mâncare. La un venit mediu de 2300 de lei, după ce se plătesc taxe, impozite, medicamente, mai rămân pentru mâncare 300 de lei. Cine poate să trăiască cu 300 de lei pe lună, când preţurile la alimentele de bază au explodat?", a concluzionat profesorul Mircea Coşea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu