Mircea Coșea, explicații despre impactul deciziei lui Putin asupra economiei: O problemă esențială pentru România

Mircea Coșea, explicații despre impactul deciziei lui Putin asupra economiei: O problemă esențială pentru România
Mircea Coșea, explicații despre impactul deciziei lui Putin asupra economiei: O problemă esențială pentru România

Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre impactul economic al ultimelor mutări făcute de Rusia.

Mircea Coșea a fost întrebat la Realitatea Plus dacă era de așteptat ca prețul gazului să explodeze după anunțul Rusiei privind recunoașterea independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Profesorul a explicat care este impactul economic al deciziilor lui Vladimir Putin.

"Sigur că da. Și după o chestiune mai simplă ar fi explodat, însă ceea ce s-a întâmplat ieri este un fapt absolut extraordinar, în sens negativ. faptul că s-a proclamat independența celor două regiuni este o chestiune la care ne așteptam, dar nu ne așteptam la conceptul de politică externă pe care domnul Putin l-a prezentat ieri și care este un concept care schimbă ideea noastră asupra arhitecturii lumii globale. Nu ne așteptam să se pună din nou în discuția arhitectura granițelor, independența unor state, existența unor state chiar. Asta a creat un fel de spaimă la adresa mediului economic pentru că nu se mai știe exact ce dorește domnul Putin.

Impactul sancțiunilor asupra Rusiei

În mod special, presa occidentală de azi de dimineață a mers pe această idee că domnul Putin vrea refacerea URSS sau a Imperiului Rus, mă rog, cum doriți dumneavoastră, într-o manieră, care, în mare măsură este aceeași prezentată de unele state occidentale pentru că este foarte posibil să fi existat o înțelegere. Problema care se ridică acum din punct de vedere economic, este părerea mea bazată pe studiul pe care l-am făcut asupra analizelor occidentale de ieri și de astăzi, este aceea că nu ne putem aștepta la efecte foarte importante din partea sancțiunilor pe care Occidentul, NATO și SUA intenționează să le aplice Rusiei.

Rusia a trecut peste 8 ani de sancțiuni, în care și-a adaptat producția internă la anumite aspecte ale cererii. Pe de altă parte, și-a compensat o parte din pierderi din zona gazului în Europa prin conducta Puterea Siberiei spre China, iar pe de altă parte, toate mișcările pe care UE intenționează să le facă pe sistem bancar, nu sunt foarte importante pentru că însăși Germania nu va merge într-o direcție foarte abruptă în legătură cu sancțiunile având în vedere că Germania are investiții enorme, sunt câteva zeci de miliarde de euro pe care Germania le-a investit în Rusia pe industria auto-electrică. Germania nu poate renunța ușor la aceste lucruri.

Coșea: O problemă esențială pentru România

Deci Rusia va continua acest joc cu gazul, poate într-o formă mai discretă o anumită perioadă, dar rămâne problema gazului românesc. Au trecut 5 ani și nu avem încă legea offshore, ea trebuie să fie pusă în aplicare cât mai repede, însă, a intervenit o problemă, Marea Neagră a devenit o zonă militarizată. Marea Neagră este o zonă militară cu o puternică prezență a flotei militare rusești care blochează ieșirea Ungariei la mare. În aceste condiții, o să vedem dacă mai este atât de simplu ca să avansăm atât de rapid în extragerea gazului din Marea Neagră, ceea ce ridică o problemă esențială pentru România.

Indiferent de măsurile care s-au luat acum, România trebuie să aibă până la sfârșitul acestui an o strategie a dezvoltării produsului intern de energie și asta nu înseamnă în primul rând gazul, ci înseamnă o negociere pe care România ar trebuie să o aibă la nivelul UE pentru prelungirea tranziției de la cărbune la alte forme de energie. Cu alte cuvinte trebuie să începem investițiile la centralele care sunt părăsite la 75% din construcție și să vedem în ce măsură putem să continuăm producția.", a declarat Mircea Coșea la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel