Profesorul de economie Mircea Coşea trage un semnal de alarmă privind PNRR-ul României şi spune că acesta nu este aliniat la cerinţele europene.
"PNRR-ul este o dovadă că nu s-a înţeles în niciun fel noul concept al Uniunii Europene. PNRR, ca parte al Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă, nu înseamnă neapărat ieşirea din criza pandemică, ci saltul pe care UE trebuie să îl facă cu toate ţările membre pentru a aduce la un nivel apropiat echilibrarea dintre economiile naţionale şi să devină un monolit economic, prin participarea tuturor ţărilor. Asta pentru că pe viitor nu mai poate tolera diferenţele dintre ţări, nu poate tolera ca unele ţări să plătească pentru altele. Noi am înţeles prin PNRR că trebuie să cârpim ce nu avem, nişte şosele, nişte apeducte, lucruri pe care nu le-am făcut 100 de ani. Mai mult, s-au introdus nişte interese de grup foarte puternice, prin banii aruncaţi pentru ONG-uri, firme de consultanţă, care nu au niciun fel de aport economic. Cei care l-au făcut au înţeles PNRR-ul ca o punguliţă cu bani pe care trebuie să o luăm oricum şi să cheltuim cât vrem. Dar nu mai e aşa! UE nu mai dă bani fără să controleze, să urmărească dacă mergem pe cele şase axe. De asta se întârzie, pentru că noi nu am conceput un PNRR în linie cu principiile de dezvoltare vitoare ale UE. Poate acum se lucrează la îmbunătăţirea lui, poate se va ajunge la un rezultat.
El va fi aprobat la un moment dat, pentru că UE nu ne va lăsa pe dinafară. Dar întârzierea înseamnă pierdere, un decalaj mărit între noi şi alte ţări. Alte ţări au primit bani de două luni, au programe racordate cu nevoile viitorului. PNRR-ul rămâne, astfel, un mare semn de întrebare, nu ştim în ce măsură va fi bine utilizat. Dacă mai ascultăm şi declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis de acum câteva zile care spunea că nu toate proiectele din PNRR vor fi finalizate, ne dăm seama că a conştientizat faptul că deocamdată PNRR-ul este un eşec", a declarat Mircea Coşea pentru DC NEWS.
"Vom avea un plan aprobat. Sunt așa numite informații pe surse, care "se scurg", sunt unii care vor să-și dea importanță și dau informații senzaționale mai departe.
PNRR-ul nostru știu, am știut de la început că nu este perfect, de aceea, dacă vă amintiți, am spus de acum câteva luni de zile că este foarte bine că s-a depus, că întrebările comisiei se discută, se caută soluții, se schimbă anumite părți din plan. Nici mie nu mi s-a părut un plan perfect, dar în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție, planul totuși a fost elaborat și este un plan rezonabil și va primi răspuns.
Dacă sunt proiecte care din punctul de vedere al comisiei nu sunt eligibile, ele se scot din plan, asta este! Nu este foarte complicat. Nu tot ce e pus acolo la noi, în PNRR la noi, va fi realizat. Dar ceea ce rămâne, și asta e pretenția mea și am spus-o foarte franc și miniștrilor, ceea ce rămâne în plan și rămână ca fiind eligibil și finanțabil trebuie pus în practică. Nu pot să accept un plan care generic este aprobat, banii sunt disponibili și să nu realizăm proiectele.
Cum, din motive birocratice, chiar domnul președinte al Comisiei mi-a spus că unele au mai fost depuse, dar din cauza unor hibe birocratice, nu s-au realizat, ori așa ceva de data asta nu mai accept.
Deci vom avea PNRR, va fi finanțat, probabil unele proiecte vor fi scoase, dar abia atunci începe greul, pentru că aceste proiecte trebuie realizate într-un timp foarte scurt", a declarat Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News