Profesorul de economie Mircea Coşea a explicat care sunt principalele probleme cu care se confruntă economia României, dar și care sunt domeniile cel mai puternic afectate.
"Este un lucru care mă îngrijorează foarte mult - structura economiei românești. Mă îngrijorează și faptul că a apărut o economie pe care până acum am negat-o, nu am văzut-o, sau poate că nu i-am dat atenție, noi suntem obsedați de prioritatea infrastructurii. Toate guvernele care vin promit kilometri de autostradă, pun accentul pe infrastructură, dar am rămas foarte mult în urmă cu alte două domenii. Prima este educația, iar a doua este agricultura.
Agricultura românească este într-o perioadă de criză evidentă. Ea poate dispărea ca agricultură și se poate transforma ca îndeletnicire, grădinărit, spuneți-i cum vreți. Avem nevoie de 11 milioane de capete de porci ca să mâncăm carne de porc, dar creștem în România doar un milion. Avem nevoie de mai multe milioane de ouă, iar noi putem să producem un singur milion. Toate lucrurile sunt legate de acest import masiv pe care nu putem să îl controlăm. Ori, din punct de vedere al resurselor vitale ale României, agricultura e pe primul loc.
Indiferent cum am lua lucrurile, în maxim 20 de ani apare o criză alimentară în lume, este prevăzut, este știut. Nu va consta în lipsa produselor, ci în prețul lor. Va fi foarte greu ca să te poți alimenta în măsura în care plățile vor fi foarte mari. Noi am putea să producem în așa fel încât să devenim un fel de exportator de petrol peste 20 de ani. Pierdem acest lucru. Agricultura anul acesta s-a văzut că este primitivă, meteo-dependentă, incapabilă să ne asigure produsele necesare.", a explicat Mircea Coșea în direct la RealitateaPlus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu