Uitatul la televizor crește riscul de cancer.
Dr Mircea Dediu, șeful Secției Oncologie Medicală de la Centrul Oncologic SANADOR, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, care sunt lucrurile minore din viața de zi care ne cresc uriaș riscul de cancer. Sunt lucruri banale, pe care am putea să le controlăm foarte ușor, dar nu o facem, avertizează specialistul.
Fumatul este primul și cel mai important factor de risc pentru cancer și doar simpla renunțare la acest viciu păcătos ar reduce la jumătate numărul de cazuri noi de cancer care apar, a punctat reputatul oncolog Mircea Dediu, Șeful Secției Oncologie Medicală de la Centrul Oncologic SANADOR din Capitală. Sunt însă alte lucruri banale a căror contribuție la apariția cancerului este decisivă și înspăimântătoare deopotrivă.
„La nivelul de magnitudine asociat fumatului nu mai există alt factor de risc. Pe de altă parte, dacă este să numim anumiți factori de risc care stau sub controlul nostru, al doilea pe care l-am considera a fi demn de mențiune este sedentarismul, în deplină asociație cu obezitatea. Deci aceste două aspecte sunt extrem de importante și sunt dovezi substanțiale că stilul de viață sedentar și/sau creșterea ponderală impactează asupra creșterii incidenței diverselor localizări neoplazice. Iar această recomandare a activității fizice nu trebuie înțeleasă în mod extrem, în sensul că eu acum recomand ca toată lumea de mâine să meargă la sala de forță și să tragă de niște aparate. Deci, nu acesta este mesajul.
Acele activități de intensitate au alt scop și nu de ele vorbim. Noi vorbim de lucruri simple, de genul timpului cât stai la televizor. Sunt date care arată incidența cancerului foarte elocvent: dacă stai numai două ore (la televizor, n.r.) este un risc mai mic, dacă stai între 3-4 ore, riscul (de cancer, n.r.) e cu 20% mai mare. Dacă stai 5-7 ore, riscul se duce și mai sus. Despre asta vorbim, cât timp stai și te uiți la televizor”, subliniază dr Mircea Dediu.
În cadrul interviului de mai sus, veți afla de ce în ziua de azi este nevoie de o echipă complexă și extinsă de specialiști pentru a stabili tratamentul unui pacient, cine este cel care conduce și girează această echipă, cum și în funcție de ce se stabilesc secvențele terapeutice pe care le va urma pacientul.
De asemenea, veți afla de la reputatul oncolog și detalii despre tratamente de ultimă oră. Nu în ultimul rând, veți afla și ce trebuie să facă pacienții oncologici pentru a se feri de infecția cu coronavirus și cum se procedează în aceste condiții pentru ca un pacient să poată face în siguranță investigații necesare sau să urmeze tratamentul oncologic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu