Mircea Diaconu a dezvăluit o discuție între Angela Merkel și Viorica Dăncilă, pe marginea subiectului legat de gazul rusesc. Ce i-a cerut fostul cancelar german.
"În timp ce România urma să primească preşedinţia Consiliului, preşedintele țării pretindea că România nu este în stare. A fost în stare şi a fost un sezon foarte bun. Toată echipa de diplomaţi, de experţi, de oameni politici s-a comportat impecabil. În acel timp, doamna Merkel a sunat la preşedinta acestui Consiliu, doamna Dăncilă, cerându-i să urgenteze diversele aprobări, avize pentru Nord Stream 2. Doamna Dăncilă a spus un "Nu" lung, civilizat, dar un "Nu", a spus Mircea Diaconu, la Antena 3.
"De ce nu am aflat şi public lucrul acesta, până acum?", a fost reacția jurnalistul Răzvan Dumitrescu.
"Nu ştiu de ce. Eu eram atunci acolo, la Parlamentul European şi ştiu lucrurile astea foarte bine", a mai spus Mircea Diaconu.
Cancelarul Austriei: Este imposibil embargoul total în ceea ce privește gazele rusești
"Poziția Austriei este că este imposibil să se impună un embargo asupra gazelor rusești. Nu numai pentru că Austria este dependentă de gazul rusesc, de el depinde, de asemenea, industria Germaniei, iar dacă aceasta se va prăbuși, atunci și cea austriacă se va prăbuși, ne așteaptă șomajul în masă", a spus politicianul austriac, conform Rador.
El și-a exprimat încrederea că "sancțiunile inteligente", cum ar fi restricțiile în ceea ce privește componentele electronice, își vor arăta eficiența în timp.
Livrările prin conducta Nord Stream au fost reduse la 20% din capacitate, așa cum promisese Gazprom - 1,28 milioane de metri cubi/oră. Acest lucru a fost înregistrat de operatorul german GASCADE începând cu ora 9:00 (ora Moscovei).
"Auzim multe anunțuri din partea Comisiei Europene, dar foarte puține implementări"
Compania rusă a comunicat că pe 27 iulie va opri pentru reparații încă o turbină care pompează gaze pe conducta care duce în Germania. Comisia Europeană nu face decât să pregătească un eşec strategic cu instrucțiuni contradictorii privind achizițiile de gaze și, în același timp, nu își respectă propriile promisiuni, spune Nehammer, potrivit Reuters.
Executivul UE le-a cerut statelor membre să nu concureze unele cu altele pe piețele mondiale de gaze, în timp ce a transmis Austriei să cumpere gaz pentru a-și umple depozitele, a declarat dl Nehammer la o conferință de presă comună cu premierul ungar Viktor Orban. În același timp, o platformă promisă pentru coordonarea achizițiilor de gaze din UE nu s-a materializat încă.
"Auzim multe anunțuri din partea Comisiei Europene, dar foarte puține implementări", a spus el reporterilor. "Această platformă comună de cumpărare ar fi mai importantă ca niciodată", conform Rador.
Pe măsură ce economiile europene vor căuta să facă economii la gazele naturale, consumul global de cărbune este posibil să se apropie în acest an de recordul absolut de opt miliarde de tone stabilit în anul 2013, conform unei estimări făcute de Agenţia Internaţională a Energiei. Creşterea explozivă a preţului gazelor naturale după invazia rusă din Ucraina impulsionează utilizarea de cărbune la nivel mondial în acest an, este concluzia raportului Agenţiei Internaţionale a Energiei, publicat astăzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News