Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în care se află, din decembrie 2008, senatorul Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu la data de 15.11.2010, în urma publicării unui material de presă cu privire la posibila nerespectare de către domnul Mircea Diaconu a regimului juridic al incompatibilităţilor, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
„Conform prevederilor art. 13 din Legea nr. 176/2010, procedura de înştiinţare a fost îndeplinită la data de 07.12.2010, domnul Mircea DIACONU fiind informat prin intermediul unei scrisori recomandate (adresa nr. 88655/G/I.I.) despre declanşarea activităţii de evaluare, precum şi cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Mandatul poştal a revenit la data de 27.12.2010 la Agenţie, cu menţiunea destinatar lipsă domiciliu“, informează ANI.
„În urma evaluării declaraţiilor de interese, precum şi a altor date şi informaţii, au fost identificate elemente în sensul existenţei stării de incompatibilitate, deoarece, începând cu data de 19.12.2008 şi până în prezent, domnul Mircea Diaconu s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan demnitatea publică de Senator în cadrul Parlamentului României, precum şi funcţia de conducere de Director-manager în cadrul Teatrului “C.I. Nottara” (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale)“, se mai artă în comunicatul ANI..
Având în vedere că, în lipsa exprimării unui punct de vedere de către domnul Mircea Diaconu, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către domnul Mircea DIACONU, ca urmare a exercitării simultane a funcţiei de Senator în Parlamentul României şi a celei de Director-manager în cadrul Teatrului “C.I. Nottara”, s-a procedat la întocmirea raportului de evaluare.
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, mai spune ANI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News